НОВОСТИ

Први кораци у процесу заштите српског језика и ћирилице

24/08/2021

Текст нацрта закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и српске ћирилице налази се у фази усаглашавања са одредбама предложених рјешења Србије, потврђено је Гласу Српске у Министарству просвјете и културе Републике Српске.

 

Заштите српског језика и ћирилице

Заштите српског језика и ћирилице

 

Прича о заштити и употреби српског језика и ћирилице покренута је прије неколико година у Србији, а затим се прелила и у Српску.

Представници Срба с обје стране Дрине договорили су се да до 15. септембра – Дана јединства, усвоје ове нацрте закона.

У Министарству су изразили очекивање да ће Народној скупштини у наведеном року бити предложено доношење закона, са рјешењима која ће на најбољи начин да штите и афирмишу језик и писмо српског народа, не само као уставну творевину, већ и као дио културног и националног идентитета, односно као дио културног насљеђа српског народа.

Наглашено је и да ће све активности у идућем периоду бити усмјерене ка заштити и очувању језика српског народа и српске ћирилице.

Биће стваране и предузимане, како кажу, потребне мјере за јачање свијести о значају његовог коришћења, те ширена сазнања о вриједностима и значају језика српског народа и српске ћирилице као дијела културног и националног идентитета.

„Као један од првих корака планирано је организовање конференције о заштити и промоцији културног насљеђа, гдје би први дио конференције био посвећен управо језику и ћирилици, као карактеристичном елементу културног и националног идентитета“, наводе у Министарству просвјете и културе Српске.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести