НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Први Србин коjи је пропутовао цијели свијет

22/07/2021

Звао се Милорад Рајчевић, али је на његовој личној карти писало само “свјетски путник”. А он је управо то и био! Са мјесечним хонораром од само 150 динара, Милорад је успио да обиђе цијели свијет.

 

Милорад Рајчевић

Милорад Рајчевић

 

Милорад Рајчевић из Лесковца је први Србин који је пропутовао свијет. И то се није тек тако десило. Од малена, Милорад је био немирног духа и имао је огромну жељу да спозна свијет.

Авантуриста од самог почетка

Милорад је рођен је крајем 19. вијека у околини Лесковца. Завршио четири разреда основне и два разреда грађанске школе. Занимало га је сликарство, те са 15 година одлази Беч, гдје учи сликарство код дворског сликара.

Послије Беча, његов немирни дух га одводи из једног града у други, од Салзбурга, Минхена, Штудгарда, Нирнберга, Улма, до Париза, Женеве, Лозане, Берна, Цириха, Базела и Луцерна. Након овог обиласка Европе, Милорад одлази за Америку гдје након пар мјесеци повријеђује ногу. Враћају га у Европу након откривања да нема пасош.

Међутим, то га никако није обесхрабрило и он наставља своје путовање преко континената. Одлази у Румунију, а затим у Цариград, Александрију и Јерусалим.

Ова његова прва путовања трајала су 4 године, а током њих је научио 5 језика.

Понуда коју није могао да одбије

Године 1910. Рајчевић покуцао је на врата “Малог Журнала”, једног од најтиражнијих српских листова тих времена.

Браћа Савић су за њега имала један приједлог – да за 2 године и 150 динара мјесечног хонорара обиђе Европу, Азију, Америку и Африку. Постојао је, наравно, још један услов, а то је да им Милорад шаље дописе и потврде мјесних власти као доказ да је био у сваком од мјеста које је посјетио.

Милорад је био апсолутно одушевљен понудом!

Милорадов пут око света

Милорад Рајчевић 14. марта 1910. започиње своје путешествије око свијета.

Једина ствар коју је понио у свом ранцу поред неопходних лијекова била је празна путничка књига у којој ће сакупљати потписе знаменитих личности које ће сретати на својим путовањима.

Ово путовање му је одлично кренуло! Прва особа која му се потписала у књигу био је лично Принц Ђорђе Карађорђевић, кога је срео у Горњем Милановцу. Пут га је водио у Црну Гору, гдје му је потпис дао још један принц – црногорски престолонасљедник Данило. Милорад наставља за Италију, Француску, Енглеску, Немачку и стиже у Русију.

Путовање свијетом је тада била ријеткост и због тога су о овом Милорадовом необичном подухвату извјештавали и страни медији.

Преко Сибира наставља у Азију гдје се наилази на потпуно другачију културу.

Одлази до Владиводстока и стиже у Јапан чијим је обичајима био очаран. Тамо престолонасљедник одбија да се упише у његову књигу највероватније из разлога што су јапански цареви сматрани божанствима.

Уследили су Сингапур, Малезија, Сијам. У Сијаму га дочекује краљ лично и поклања му мотор.

У Индији су му приредили величанствен дочек, и из Индије наставља за Цејлон, Персију и Сирију у којима га дочекују јерусалимски и јерменски патријарх.

Милорад стиже у Београд 21. септембра 1911. гдје је у његову част приређен свечани дочек.

Иако није стигао да обиђе преостала два континента, он не одустаје, и 1913. обилази Америку а након завршетка Великог рата и Африку.

Као дописни новинар „Малог Журнала“ Милорад је пропутовао 70 земања од 1910. до 1930. његова путничка књига је највећа и највриједнија збирка аутограма, укључујући потписе краљева, принчева, државних функционера и других утицајних личности.

Милорад Рајчевић је и дан данас велика инспирација за све оне који воле да путују.

Извор: Serbia.com

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести