НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

ПРЕЖИВИО СТРИЈЕЉАЊЕ, АЛИ ГА КОМУНИСТИ ПРОГЛАСИШЕ МРТВИМ! Да ли знате ко је Ратибор Јовановић, један од неколико преживјелих у крагујевачким Шумарицама?

11/08/2021

Ратибор Јовановић из Крагујевца један је од неколико преживјелих њемачких таоца који је успио да побјегне са стријељања 21. октобра 1941. године у крагујевачким Шумарицама. Становао је до своје смрти почетком овог вијека, са својом породицом у једној бараци Старе радничке колоније у Крагујевцу, али никада није позван на комеморацију 21. октобра у Шумарице. Био је избрисан вољом нове власти са списка преживјелих шумаричко стријељање. Ево и због чега.

 

 

Ратибор Јовановић из Крагујевца

Ратибор Јовановић из Крагујевца

 

 

Ратибор је био у групи везаних таоца које су Нијемци гонили испред свог моторизованог батаљона од Крагујевца према Горњем Милановцу. Затрпавали су рукама прокопе на друму како би батаљон прошао, али је Ратибор послије рата свједочио да су Нијемце на овом путу нападали четници, и да партизана нигдје није било у вријеме борби.

Други значајан разлог што га нова власт није признала као таоца који је преживио стријељање, био је његов рођени брат, Миленко Јовановић, један од храбрих пилота Краљеве авијације који је 6. априла полетио у одбрану Београда. Преживио је обарање свог авиона и касније се нашао у четницима Драже Михаиловића.

Септембра мјесеца 1944. године, на позив Краља Петра пришао је партизанима, али није хтио да полаже нову, партизанску заклетву. Поручник пилот Миленко Јовановић је рекао да се заклео Краљу и Отаџбини, и тиме је запечатио обје судбине, своју и свога брата Ратибора који је убрзо добио отказ са посла, и који је до краја живота са собом носио братовљеву официрску слику.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести