НОВОСТИ

Преломљен славски колач, освештано грожђе

19/08/2021

У требињском Саборном храму Преображења Господњег, поводом славе тог храма и града Требиња, служена је Света архијерејска литургија, преломљен славски колач и освештано грожђе.

 

Требињски Саборни храм Преображења Господњег

Требињски Саборни храм Преображења Господњег

 

Митрополит црногорски и приморски Јоаникије, после литургије коју је служио у требињском Саборном храму, пожелио је срећну славу том храму и граду Требињу, свештенству и вјерницима који су се сабрали из разних крајева данас у граду на Требишњици.

Литургију су са митрополитом Јоаникијем служили и преосвећени епископи захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, бихаћко-петровачки Сергије и милешевски Атанасије са бројним свештенством.

Митрополит Јоаникије је изразио је задовољство што је данас у Требињу и епископ милешевски Атанасије јер, како је рекао, манастири Милешева и Тврдош одавно имају дубоке везе јер је то стара Херцеговина, која је нераздјељива.

“Иако многи цртају туда границе, нису народ подијелили, ни Херцеговину, ни Црну Гору, ни Стару Рашку, то је све једно. Што нас више дијеле, све смо чвршћи и јачи”, поручио је митрополит Јоаникије.

Епископ милешевски Атанасије истакао је да су крст и слава нераздвојиви и да се не треба плашити искушења и страдања, јер, како је рекао, Господ бира по способности крстоношења оне који треба да нас узводе у вјечност.

“Учествујемо данас овдје у Таворској свјетлости преображења, сви смо позвани, са свих простора гдје има цркве Христове, са Косова и Метохије, Црне Горе, Калифорније и других простора широм Земље гдје су отишли ученици блаженопочившег владике Атанасија”, рекао је епископ милешевски Атанасије.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је присуствовао литургији и вјерском обреду, честитао је послије обреда свим Требињцима славу града и храма и пожелио да се сви од данас преобразе на боље.

“Примијетили смо сви да многи људи у посљедње вријеме коментаришу позитивно о Требињу, да се овдје дешавају лијепе ствари и једино заједно можемо ићи напријед и постићи још више”, рекао је Ћурић новинарима.

Он је додао да је порука данас из Требиња – једниство и слога јер се са тим може још више постићи за снажније Требиње и Републику Српску.

Принцеза Даница Крађорђевић, која је са супругом Филипом присуствовала вјерском обреду, рекла је новинарима да јој је драго што је данас у Требињу гдје осјећају велико гостопримство.

Литургији су присуствовали и градоначелник Никшића Марко Ковачевић, начелник општине Билећа Веселин Вујовић, предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак, генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић и многобројни народ.

Након литургије градоначелник Требиња са сарадницима, представници Борачке организације Требиња и гости положили су цвијеће на Споменик браниоцима Требиња 1991-1996. године и посјетили Спомен-собу палим борцима у отаџбинском рату.

Извор: Срна

Остале Вијести