НОВОСТИ

Преминуо генерал Божидар Делић

23/08/2022

„Јер, ми се морамо вратити на Косово и Метохију, то је нешто што мора свима да буде јасно и нешто чега сви мора да буду свесни“, овако је говорио покојни генерал Делић.

 

 

Након дуге и тешке болести у 66. години преминуо је генерал Божидар Делић.

Делић се дуго борио и лијечио од рака, а говорио је како се на операционом столу ВМА нашао и више од 11 пута због канцера који му је дијагностификован 2012. године.

Генерал Делић рођен је у Петровцу код Ђаковице 8. јануара 1956. године

Учествовао је у рату у Хрватској и обављао дужност начелника штаба 715. моторизоване бригаде Војске Републике Српске у вријеме рата у БиХ. Био је командант 549. механизоване бригаде Војске Југославије током рата на Косову и Метохији, а потом и командант Београдског корпуса.

Био је народни посланик и потпредсједник Народне скупштине из редова Српске радикалне странке. Послије раскола у странци 2008. године Делић је прешао у Српску напредну странку, али се 2011. вратио се у радикале. Након парламентарних избора 2020. године, кад СРС није прешла цензус, ушао је у сукоб са лидером радикала Војиславом Шешељем и искључен је из чланства.

Потом је био замјеник предсједника покрета “Љубав, вјера, нада” и предсједник удружења “Нема назад – иза је Србија”.

А Косову и Метохији, генерал Делић овако је говорио:

„Размишљао сам тада о томе када ћу се вратити. И колико ће времена протећи док се не вратим.

Јер, ми се морамо вратити на Косово и Метохију, то је нешто што мора свима да буде јасно и нешто чега сви мора да буду свесни. И какви год притисци били, они који воде Србију не могу и не смеју да подлегну притисцима. То је наша територија, увек је била наша. Као таква је записана записана у свим међународним документима.

То што је та територија тренутно окупирана, то је привремено.

Сила је сила, то се показало у историји, и ми смо увек као народ издржали, не године и деценије, него и векове, да би опет били свој на своме.“

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести