НОВОСТИ

Преминуо Јован Деретић

07/06/2021

Публициста Јован И. Деретић преминуо је рано јуче ујутру у 82. години, објављено је на званичној страници његовог Удружења грађана Слободна Србија.

 

Публициста Јован И. Деретић

Публициста Јован И. Деретић

 

– Иза себе је оставио богато научно дјело о коме ће српска историја тек дати свој суд. То дјело ће бити даљи путоказ цијелом српском народу како да гради своју националну државу, своје образовне, научне и културне установе, како да васкрсне своју аутентичну српску историјску науку и како на основу свега наведеног да гради своју будућност српску. Будућност у којој ће све што је било српско од античких времена преко средњовјековног периода па све до нововјековног периода поново бити српско. Професор Деретић нам је свима утабао пут којим морамо ићи даље. Нека му је лака црна земља и нека му је вјечна слава и хвала. Нека му Господ Бог подари мир у рајским вртовима – наводи се у саопштењу.

Деретић је био један од истраживача који су тврдили да постоје докази да је на европском континенту – посебно на Балканском полуострву – у периоду од најмање два и по миленијума непрестано присутан словенски расни и етнички елемент.

Главни предмет његовог истраживања јесте српска античка историја коју званична историографија не признаје. Његови текстови говоре о постојању српске античке историје од 2000. године п. н. е. па до 7. вијека кад су према званичној историји Срби дошли на Балкан заједно са другим словенским народима.

Деретић је рођен 1939. године у Оровцу код Требиња.

Студирао је на Природно-математичком факултету, а 1963. године је напустио СФРЈ и отишао прво у Француску гдје је студирао на Техничком колеџу у Паризу, а потом и историју у Лиону.

Радио је као инжењер у Француској и САД. Вратио се 1997. године у Београд. Говорио је шест језика, а служио се латинским и старогрчким.

На парламентарним изборима 2000. године постао је народни посланик. Удружење грађана Слободна Србија основао је 2011. године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести