НОВОСТИ

“ПРИДОБИО САМ ЈЕДНОГ ИРЦА!“ Да ли сте знали да је војвода Момчило Ђујић спремао атентат на Тита?

12/08/2021

Дуго година се ћутало и није знало о атентату који је војвода Момчило Ђујић спремао и умало реализовао над Јосипом Титом током његове посјете Сједињеним Америчким Државама 1960. године. Фотографија која о томе свједочи настала је у Њујорку, 1960. Полиција је тада зауставила војводу Момчила Ђујића испред хотела у коме је одсјео Тито, приликом његовог покушаја атентата.

 

Момчило Ђујић

Момчило Ђујић

 

Прошла је деценија и по од посљедњег гледања преко нишана војводе и тадашњег помоћника машин бравара, а тог тада премијера Југославије који је приватним авионом долетио у посјету Белој кући. Ипак, војвода ни тада није одустајао у својој намјери ослобођења отаџбине па је ову посјету видио као идеалну прилику за тако нешто.

Колико год извршење тог атентата нереално изгледало, у његовом срцу је горјела ништа мања жеља него и прије петнаест година. Нажалост, она је била много већа од тадашњих реалних могућности емиграције за овакву акцију.

„Кад је Тито долазио у Америку, у Њујорк, покушао сам да га убијем. Нисам о томе досад причао, али зашто да не, и то је сада историја, и то може да се објави. Придобио сам једног Ирца из обезбјеђења и он ми је сигнализирао у којим колима се налази Тито. Пробио сам се, са још двојицом, између полицајаца на коњима, дошао до аутомобила, потегао револвер и онда су ме оборили. Кад сам се освјестио, лежао сам крвав, поворка са Титом је била отишла, а нада мном су се надносили неки људи“.

Остале Вијести