НОВОСТИ

Влада Српске прогласила 27. септембар Даном жалости |

Цвијановић са амбасадром Холандије о процесу европских интеграција |

СНСД Бањалука: И даље дуге листе чекања за вртиће, одговорна градска администрација |

Бањалучка “Паук служба” склонила Вукановићев аутомобил |

Мазалица: Израда Приједлога закона о непокретној имовини при крају, имовина практично укњижена |

Посланици НСРС одали почаст страдалим Србима на Космету |

Тадић: Нема приступања ЕУ са странцима у Уставном суду и Комшићем у Предсједништву |

СРПСКИ МАНАСТИР ПОЗНАТ ПО ЈЕДНОЈ МИСТЕРИЈИ! Вјерује се да он крије мапу великог закопаног блага које је Марку Краљевићу поклонила вила Равијојла |

ЗБОГ ОВИХ РИЈЕЧИ ЗАВРШИО У ЗАТВОРУ! Поруке великог академика и данас одјекују: Српски народ мора да се окрене себи! |

МИСТЕРИЈА МАРШАЛОВЕ САХРАНЕ У гроб „отишао“ на велики српски празник и дан Трећег српског устанка! Ништа у животу, па ни у смрти није случајно |

Прикривање српских жртава се наставља

26/05/2021

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је Срни да Хрватска наставља да манипулише питањем несталих и прикрива српске жртве и након паузе у идентификацијама због пандемије.

 

Саво Штрбац

Саво Штрбац

 

Штрбац је навео да су након дуге паузе у Хрватској за кратко вријеме обављене три идентификације несталих и објављена само имена идентификованих Хрвата, док су остали идентификовани остали безимени.

 

Он је навео да су сви медији у Хрватској пренијели информацију да је 21. маја у Осијеку идентификовано пет особа, међу којим и хрватски војник из Вуковара Томислав Балић, “један редов бивше ЈНА” и три цивилне жртве, те да је 7. маја објављена информација о пет идентификованих у Загребу без помињања њихових имена, а претходно 15. априла да је, такође, у Загребу спроведена завршна идентификација хрватског војника Томислава Милића

Штрбац је навео да је “Веритас”, користећи сопствени систем веза, дошао до података да су 7. маја идентификовани Срби Небојша Веселиновић из Штикаде код Грачаца (40), Петар Зеба (45) из Кусоња код Пакраца и Јања Лукић (92) из Велике Попине код Грачаца.

“Не искључујемо могућности да су и остале именом неспоменуте особе из посљедње двије идентификације такође српске националности”, рекао је Штрбац.

Он је нагласио да хрватски војници и цивили скоро увијек имају име када их идентификују, а српски цивили или припадници ЈНА – скоро никад.

“У посљедњој идентификацији – 21. маја, којој је присуствовао и премијер Андреј Пленковић било је много битније за хрватски наратив рећи да је идентификован „нападач“ на Вуковар него навести његово име. Нико и не пита да ли је „редов ЈНА“ те 1991. године и могао бити агресор с обзиром на то да је у то вријеме Хрватска још била у саставу СФРЈ, у којој је једина легална војска и била ЈНА”, напоменуо је Штрбац.

 

Он је истакао да се “Веритас” залаже да свака жртва, без обзира на то којој је страни припадала, има име које се мора јавно навести и када се идентификују и сахрањују посмртни остаци.

 

“Тако се жртви враћа име и достојанство. По Талмуду – човјек је заборављен тек кад се заборави његово име”, додао је Штрбац.

Он је указао да, према званичним подацима Загреба, Хрватска трага за још 1.864 особе, од којих су 1.463 нестале и 401 смртно страдала, а да при том нико не помиње да је међу њима више од пола жртава српске националности, чему треба додати и више од 600 службено још непризнатих српских жртава.

“Али, зато хрватски званичници наводе да је ова влада у потпуности усмјерена на проналазак и рјешавање судбине свих особа несталих у рату и стално указују на недостатак сарадње са Србијом о том питању”, рекао је Штрбац.

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести