НОВОСТИ

Припреме за отварање школе српског језика у Бенковцу

13/08/2021

Управа Парохије бенковачке у Хрватској, по благослову Епископа далматинског Никодима, припрема отварање школе српског језика и књижевности у Бенковцу, на сјеверу Далмације, у жељи да подстакне младе на очување културног идентитета и баштине српског народа, рекао је парох бенковачки протојереј Бојан Савић.

 

Припреме за отварање школе српског језика у Бенковцу

Припреме за отварање школе српског језика у Бенковцу

 

Ова активност се обавља у сарадњи са управама парохија из Задра, Обровца и Смилчића, а школа ће бити осмишљена и прилагођена полазницима.

Отац Бојан је за црквени Радио “Слово љубве” рекао да је планирано да се настава одржава једном седмично у три групе по два часа, тако да би се за прву групу – предшколце организовале едукативно-забавне радионице.

Код основаца – друге групе, пажња би се усмјерила на читање и писање уз упознавање књижевности за дјецу, а трећу групу би чинили средњошколци и студенти, гдје би пажња била усмјерена на великане српске књижевности.

План је да се у будућности организују предавања и за родитеље, а за почетак би то било једном у три мјесеца, а послије и чешће.

Отац Бојан је истакао да је адекватан простор за такву врсту окупљања црквена сала у Парохијском дому при храму Рођења Светог Јована Крститеља у Бенковцу, али је неопходно да се тај простор уреди и обнови.

Он је додао да је потребно 16.000 евра да се доврши започети пројекат уређења простора, те да Парохија бенковачка упућује молбу свим људима добре воље, који су у могућности, да се прикључе како би се прикупио остатак потребног новца за радове на уређењу сале.

Сви које желе могу да уплате новчане прилоге на рачун Црквене општине Бенковац

IBAN: HR7624070001100152315, са назнаком “за црквену салу”; за уплате из иностранства SWIFT (BIC) CODE: OTPVHR2X.

Пројектом је планирано да се санира влага и спријечи даље њено продирање у унутрашњост објекта, затим да се поставе клима-уређаји и све опреми столовима и осталим потребним инвентаром.

Реконструкцију црквене сале у Бенковцу подржала је хуманитарна организација “Срби за Србе” издвојивши 11.000 евра, као и фондација “Делије” са прилогом од 2.000 евра.

Бенковац се налази на сјеверу Далмације 30 километара источно од Задра.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести