НОВОСТИ

Прислужене свијеће за погинуле српске борце у 20. вијеку

02/07/2021

Представници општине Нови Град, Општинске борачке организације, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, СУБНОР-а и Комисије за његовање традиције ослободилачких ратова у овој општини данас су положили вијенце и прислужили свијеће код спомен-обиљежја српским борцима погинулим у 20. вијеку у Доњем Водичеву код Новог Града.

 

Спомен-обиљежја српским борцима

Спомен-обиљежја српским борцима погинулим у 20. вијеку у Доњем Водичеву код Новог Града.

 

Општина Нови Град утврдила 3. јул као Дан сјећања на погинуле борце ослободилачких ратова српског народа у 20. вијеку.

Према подацима СУБНОР-а Нови Град, у селима Доње и Горње Водичево и Добрљин у протеклим ратовима страдало око 50 одсто становника.

“Према подацим СУБНОР- у ова три села било је 1.018 жртава фашистичког терора, погинула су 154 партизана и 23 борца Војске Републике Српске односно укупно око 1.200 српских жртава јер имамо податке да је страдало око 20 солунских добровољаца али прецизни подаци вјероватно неће бити никад познати”, рекао је предсједник СУБНОР-а Драго Тодић.

Он је рекао да је Општински одбор СУБНОР-а прошле године објавио публикацију “Солунски добровољци новоградске општине” са списком од 256 добровољаца, по насељима.

Тодић каже да су најпрецизнији подаци за страдале у НОР-у, 7.000 страдалих, 2.000 војника и 5.000 цивила, док у протеклом рату је погинуло 338 бораца Војске Републике Српске.

 

Извор: Срна

Остале Вијести