НОВОСТИ

Прича о српској умјетници, хероини и ратној болничарки

22/07/2021

Најзначајнија српска сликарка са краја 19. и почетка 20. вијека, рођена у Чачку 1873. године, била је не само најзначајнија српска умјетница 20. века, већ и велики хуманитарни радник и ратна болничарка у Првом свјетском рату. Ради се о Надежди Петровић, једине жене чији се лик 2005. године нашао на једној српској новчаници.

 

Надежди Петровић

Српска умјетница, хероина и ратна болничарки Надежди Петровић

 

На папирној новчаници од 200 динара Народне банке Србије са предње стране су приказани сликаркин портрет и скулптура, обрици манастира Грачаница и сликарска четкица, а на полеђини те новчанице чувена фотографија болничарке Надежде Петровић из 1913. године.

 

Њена умјетничка ангажованост није трајала дуго обзиром на то да је Надежда Петровић била велика српска хероина. Она је кренула заједно са Српском војском у Први Балкански рат и то на првим линијама фронта као ратна болничарка. Такође учествовала је и у Другом Балканском рату и Првом светском рату.

Спашавала је животе рањеницима, а када је имала времена, сликала је.

У том периоду, 1913. године настала је и чувена фотографије Надежде Петровић на којој је у црнини, са великим црвеним крстом на рукаву, са љубичицама на појасу.

У складу са вриједносним системом тог времена, женама нити је било дозвољено нити друштвено прихватљиво приступање војсци нити учешће у ратним операцијама, па су оне налазиле друге начине да ступају у борбене редове и помогну у одбрани своје отаџбине. Скраћивале су косу, облачиле мушку одећу, пријављивале се под мушким именима. Остале су запамћене по томе што су се равноправно са мушкарцима бориле на фронту.

Ту није био крај Надеждиних херојских подухвата као болничарке. Она је у Ваљеву послије Сувоборске битке лијечила људе заражене тифусом, јер је у то вријеме после рата владала велика епидемија пјегавог тифуса који је косио све пред собом. Болест је односила војнике, љекаре, болничаре и цивиле.

Марта 1915. године, заразна болест је захватила и саму Надежду Петровић. Након боловања седам дана, умрла је од тифуса 3. априла 1915. године.

Компанија “Гугл” је 12. октобра 2015. године обиљежила 142 године од рођења Надежде Петровић посебно дизајнираним “дудлом”, у њену част.

Извор: Србија данас

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести