НОВОСТИ

Приче из Великог рата

16/06/2021

Витор Кнежевић из села Мушвете у општини Чајетина, са братом Светозаром, од своје девете године, оста сироче. Врло ранo су, по казивању породице, забиљеженом у „Ратном поменику”, завршили занате. Светозар дунђерски, а јунак ове приче поста један од најбољих шнајдера у свом крају, познат по изради зубуна, копорана и женских прслука извезених гајтанима и срмом.

 

Витор Кнежевић

Витор Кнежевић из села Мушвете у општини Чајетина

 

Још 1910. позван је Витор у војску као артиљеријски кадровац, постаје нишанџија на топу и поднаредник. У иниформи остаје и за Балканских ратова и Првом свјетском, све до краја, пуних осам и по година. Борио се у редовима Дринске дивизије првог позива и прошао све голготе њеног ратног пута. Газио је Албанију, стигао на острво Крф, а касније учествовао и у пробоју Солунског фронта и даљем ослобађању земље од непријатеља. Био је изванредан нишанџија на топу у својој батерији. То је доказао најбољим резултатима и када је долазила Француска војна делегација да провјери спремност наших ратника, па добио и похвалу.

 

„Први свјетски рат тек бијеше почео, када дође до наше јединице Француска комисија за оцјену способности наше високобрдске тешке артиљерије. Мене изабраше и поведоше до полигона. Гашђале су се три коте на различитој даљини, а мете биле лежеће, клечеће и стојеће. Пажљиво сам намјештао добијене координате на топу и онда је одјекнуо први плотун, а за њим још два. Један Француз ми потом приђе са нашим преводиоцем и упита знам ли како сам гађао и шта сам погодио.

 

Рекао сам, резултате не знам, али сам гађао по координатама које сте ми дали.

 

„Стојеће мете су све посјечене на пола, клечеће немају ниједну главу, а лежеће, у рововима готово да нису ни пронашли, само неке парчиће.” Ово рекавши, пружи руку Витору, чврсто стеже, а потом му на груди окачи орден Француског крста. Много би простора требало да се опишу све борбе, биљежи „Поменик”, али свједочи ордење које је по заслугама добијао ‒ једно је и Златна медаља Милош Обилић за храброст и заслуге у бици на Кајмакчалану. Ту изгуби у борби брата Светозара, па још већом жестином и прецизношчу удари по непријатељу.

 

„Битка на Кајмакчалану је била на прекретници. Наш артиљеријски положај имао је три топа. Били смо исцрпљени, када уочисмо озбиљан преокрет на нашу штету. Непријатељ је силовито јуришао, уз многе губитке, али се и без заустављања приближавао нашим рововима. Пуцали смо из топова већ сат времена, а није дало резултате. У свом метежу, понављао сам у себи издржаћемо, а тад се зачуло громогласо командовање наредника: „Картеч, пуцајте картеч!” Цијев топа сам оборио готово равно са тлом на домет 400 метара и помоћницима викнуо да брже додају гранате.

 

Постигли смо брзину испаљивања од шест у минути, иако је максимално било три, и већ након пар минута, цијев се усијала, пријетећи да почне да се криви.

 

Гелери су сијали пустош, летили једва неколико метара изнад наше војске. Облак прашине покрио све, а ја сам само Бога молио да се цијев не искриви и да издржи још који плотун. Тада се зачуло: „Обустави паљбу“. Кајмакчалан је заузет, а већ наредног дана, моје груди је украсио још један орден за храброст. Тако вам је то било, лако није никако, али знали смо за шта се боримо”, причао је Витор Кнежевић.

 

По свршетку рата Витор долази кући жив и здрав, мада је више пута био контузован, а парче гелера донио у нози, које је по свједочењу породице, „могло споља да се види и опипа, али га није дирао и одживио је остатак живота с тим, јер му није сметало”. Умире 1968. године и бива сахрањен на сеоском гробљу, гдје има заједнички споменик са братом Светозаром, што му синови подигоше. Породица чува његово ордење -‒ Златни орден за храброст Милоша Обилића, Споменицу 1913 краљ Петар Први, Споменица 1912. освећено Косово, Споменица 1914‒1918, Француски ратни крст 1914‒1918. Сачували су Кнежевићи и повељу Албанске споменице 1915. и слику краља Александра као поклон са посветом „Свом ратном другу” уз лични потпис краља.

 

Извор: Видовдан

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести