НОВОСТИ

ПРОТА ВУЈАСИНОВИЋ У „МЕМОАРИМА” УКАЗАО НА ЗНАЧАЈ ПОТКОЗАРЈА

20/07/2021

Предсједник СПКД “Просвјета” Козарска Дубица Зоран Синкић рекао је вечерас да је прота Славко Вујасиновић, активни учесник у дешавањима у периоду Другог свјетског рата, у својим “Мемоарима” подсјетио колико је Поткозарје значајно за српску историју.

 

Мемоари проте Славка Вујасиновић

Мемоари проте Славка Вујасиновић

 

Синкић, захваљујући којем је припремљено друго допуњено издање “Мемоара”, рекао је новинарима да је ово дјело синоћ представљено публици у Козарској Дубици, а вечерас и у Кнежици, у Храму покрова Пресвете Богородице.

Он је рекао да су у Кнежици страдале многе српске главе у Другом свјетском рату, а да је прота Вујасиновић у “Мемоарима” подсјетио колико је овај крај значајан за српску историју.

“Зато смо се одлучили да ово буде друго мјесто представљања `Мемоара`. Публика је уживала и синоћ и вечерас и надамо се да ће култура, просвјета, историја и традиција у нашем граду заузети своје мјесто јер без тога нема нама опстанка у овим крајевима”, рекао је Симкић.

Симкић је нагласио да нема “Мемоара”, не би било писаних трагова до 1941. године.

Након парастоса који је служен у Горњем Јеловцу у Приједору за сву убијену и уморену дјецу у Независној Држави Хрватској /НДХ/, промоцији “Мемоара” су присуствовали званичници Републике Српске, министри рударства и енергетике Петар Ђокић и рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић и јунакиња филма “Дара из Јасеновца” Биљана Чекић.

У присуству свештенства и бројних мјештана кнежичког подручја о изузетном значају овог дјела говорио је академик Матија Бећковић.

О “Мемоарима” су говорили књижевник Рајко Лукач, фотограф и колекционар Милан Радуловић, те Миодраг – унук проте Славка Вујасиновића.

У музичком дјелу програма у Кнежици наступио је Камерни хор из Приједора.

Дубички прота Славко Вујасиновић, рођен 1880. године, био је један од најписменијих Срба у Поткозарју тог времена, а у турбулентно ратно вријеме од 1941. до 1945. године и активни учесник свих тих дешавања.

“Мемоари” проте Славка Вујасиновића, настали у периоду Другог свјетског рата, дијелом у тадашњој Босанској, данас Козарској Дубици, а дијелом за вријеме његовог избјеглиштва у Београду, вриједан су допринос изучавању прошлости не само поткозарских Срба, већ и Србије и Београда из тог ратног времена.

Остале Вијести