НОВОСТИ

Протојереј Јован Пламенац крстио је бебу Невену Стојовић!

30/06/2021

На Тројчиндан 2021. године у цркви посвећеној Светој Тројици на Румији на скоро 1.600 метара надморске висине, протојереј Јован Пламенац крстио је бебу Невену Стојовић, која има само 15 мјесеци.

 

Румија на скоро 1.600 метара надморске висине

Румија на скоро 1.600 метара надморске висине

 

„Не знам колико сам пута био у ходочашћу на Румију, али знам да млађе дете до сада у цркви Свете Тројице није крштено. У цркви Свете Тројице кршено је и моје троје деце, али су били старији од Невене“, казао је за Новости Пламенац.

Невена је четврто дете по реду.

На Румију су са верницима изашла и њена два брата и сестра. Невену су на Румију изнели момци из „Витезова Светог Јована Владимира“, а са планине је у наручју носио отац.

„Ово је јединствено кршење на Румији. Први пут смо у цркви Свете Тројице крстили дијете које је прије три месеца напунило годину дана“, каже Пламенац.

Cрква Светог Тројства на Румији припада Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве. Налази се на врху планине Румије у близини Бара у Црној Гори. Манастир Светог Сергеја Радонежског на Румији је најчешће мјесто до којег планинари и вјерници дођу аутима, а пут ка врху Румије настављају пјешачењем.

Румијска црква стални је извор тензија и мета власти у Подгорици, које пријете њеним рушењем и које је у медијима пејоративно називају „лименком“, а њено уклањање константно траже и албански и бошњачки политичари у Црној Гори.

Остале Вијести