НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Пуних 26 година од ликвидације девет заробљених српских војника на Динари

26/07/2021

Навршило се 26 година од ликвидације девет припадника Српске војске Крајине из сјевернодалматинских села, које су на Динари заробили припадници Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране, саопштено је из Документационо-информативног центра “Веритас”.

 

Документационо-информативног центра "Веритас"

Документационо-информативног центра “Веритас”

 

За овај злочин још нико није одговарао ни пред домаћим ни пред међународним судовима, иако локација на којој су пронађени њихови посмртни остаци и повреде на пронађеним костима, трагови на одјећи, обући и опреми, на несумњив начин указују да су убијени по заробљавању и бачени у вртачу, односно покопани у масовну гробницу.

Они су бачени у масовну гробницу, како оцјењује “Веритас”, с очитом намјером да се ликвидирају као припадници непријатељске стране и затру трагови злочина.

У саопштењу се напомиње да су везисти Српске војске Крајине ухватили разговор на непријатељској страни који потврђује да су сви живи заробљени.

Ускоро је кренула и злочиначка хрватска акција “Олуја”, која је довела до пада Републике Српске Крајине, те егзодуса крајишких Срба и до много нових жртава, па је ова група са Динаре, како наводе, пала у други план.

У току 1998. године преко Комисије за нестала лица Херцег Босне стиже вијест да су ловци на Динари, у једној опожареној вртачи на предјелу “Медено Брдо” уочили гомилу костију.

Кости шест скелета из вртаче на Меденом брду, уз помоћ хеликоптера СФОР-а, извучене су 16. новембра 1998. године, док су посмртни остаци преосталих српских војника из ове групе ексхумирани из масовне гробнице “Камен” код Гламоча у априлу 1996. године.

Међу костима извађеним из вртаче на Меденом брду идентификовани су посмртни остаци Здравка Вујка, Миленка Радишића, обојица из Велике Главе, Дамира Манојловића из Ивошеваца, Милана Мацуре из Кистања, Љубомира Урукала и Милорада Урукала, обојица из Братишковаца.

Из масовне гробнице “Камен” идентификовани су Маринко Ковачевић и Винко Ковачевић, обојица из Ервеника и Жељко Ераковић из Братишковаца.

Иако су кости биле опожарене, односно спаљене, пронађени су докази који су идентификовали групу.

У то вријеме још се у Републици Српској није обављала идентификација по ДНК методи, а пошто се класичним путем нису могле кости потпуно раздвојити и одвојити, породице су одлучиле да их сахране заједно на Пердуовом гробљу у Бањалуци.

Удружење Далматинаца у Бањалуци је овој деветорици бораца Српске војске Крајине, на улазу у Пердувово гробље, 2004. године подигло споменик у облику четвероугаоне мермерне црне плоче, са стилизованим православним крстом на врху, окомито постављене на постоље.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести