НОВОСТИ

ПЈЕСМА ОД КОЈЕ СЕ НАЈЕЖЕ И РУСИ И СРБИ: Када чујете о чему заправо говори “КАЋУША” још ћете је више вољети

10/10/2021

Много руских пјесама има завидан број обожавалаца на нашим просторима. Једна од најпупуларнијих свакако је “Каћуша”. Ипак, иако сви знају њене ријечи или макар мелодију, многима је непознато о чему заправо пјесма говори.

 

Пјесма Каћуша

 

 

 

Иако се најчешће повезује са истоименим оружјем, “Каћуша” није пјесма о убијању већ о љубави!

 

Каћуша

Процвјетале јабуке и крушке,
развила се магла над реком.
Излазила на обалу Каћуша,
На високу обалу, на стрмину.

Излазила, пјесму запјевала,

о степском, сињем орлу,
о оном, кога је вољела,
о оном, чија писма чувала.

О, ти пјесмо, дјевојачка пјесмо,

ти лети за јасним сунцем,
и војнику на далекој граници,
од Каћуше пренеси поздрав.

Нек’ се сети дјевојке обичне,
Нек’ послуша, како она пјева,
нек’ земљу чува родну,
а љубав ће Каћуша сачувати.

 

Каћуша је деминутив надимка имена Јекатарина (на руском Екатарина). У руском језику, поред надимка, многа имена имају и своје деминутиве – Наталија је Наташа, Сергеј је Серјожа… У случају Јекатерине, Каћа је надимак док је Каћуша деминутив.

Каћуша име дјевојке која чезне за својим вољеним који је у војсци. Она излази на обалу ријеке и чезне за својим драгим који брани отаџбину. Пјесма ће стићи до њега на фронт, он ће се вратити као побједник, а дјевојка ће га до тада чекати.

И данас је велика дилема да ли је Каћуша заиста постојала. Већина мисли да је ријеч била о великој љубави аутора пјесме, иако је наравно могуће и да је име изабрано сасвим случано.

Музику ове пјесме је 1938. године компоновао Матвеи Влантер док је ријечи написао Михаил Исаковски. Сматра се да су “Каћушу” прво пјевале студенткиње руске индустријске школе у Москви на испраћају војника на фронт током Другог свјетског рата.

Званично, први пут ју је извела тада популарна пјевачица Лидија Русланова и пјесма је постала један од симбола отпора нацистима и борбе за слободу у Другом свјетском рату.

По записима историчара руски војници су се током крвавих борби често храбрили пјевањем ове пјесме у којој се садржала суштина њихове борбе.

Управо због тога је по пјесми име добио совјетски вишецевни лансер ракета, прво ракетно артиљеријско оружје на свијету и једно од најпознатијих артиљеријских оруђа у наоружању Црвене армије током Другог свјетског рата.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести