НОВОСТИ

Радован Караџић у језивим условима

28/05/2021

Соња Караџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, рекла је да је врло кратко разговарала са оцем након што је пребачен у затвор на југу Енглеске и да је језиво оно што је чула о условима у којим се налази, будући да смјештен у згради пуној канцерогеног азбеста који је забрањен у свијету.

 

 Радован Караџић

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић

 

Она је истакла да је разговор трајао тек непуне двије минуте, те да, иако није успјела да стекне комплетну слику, схватила да ће бити проблема и што се тиче не само физичке безбједности Караџића, него и његове здравствене заштите, те праћења његовог стања и лијечења.

 

Јовичевићева је нагласила да људи познају и Караџићеву психичку снагу и карактер, али да је пребацивање у затвор у Енглеску утицало на његово здравствено стање, будући да је дуго трајало и да није био у могућности да узима лијекове.

 

– Што се тиче физичког стања у коме је довезен и тамо гдје је смјештен, то је недопустиво. Ако се томе дода чињеница да је смјештен у згради пуној канцерогеног азбеста који је забрањен у свијету, јасно је у каквим условима ће бити – упозорила је она.

 

Она је указала и на психичку тортуру коју ће трпјети Караџић која се огледа у одсјечености од свијета у амбијенту који није његова цивилизација, језик и култура.

 

– Питање је колико он може као велики вјерник да практикује вјеру, да пости, да има одређени простор или вријеме да може да ради оно што је навикао – каже она.

 

Јовичевићева каже да Караџићу није доступан ни компјутер, његови дискови и документација, те могућност да ради на ревизији пресуде, да пише књижевне и стручне радове, духовне текстове и мемоаре, те да уопште буде оперативан и да се као културно и образовано биће бави свим оним што је навикао.

 

– Велико је питање шта ће од свих тих услова бити допуштено, али за сада то нема. Сада је све заиста језиво и крајње забрињавајуће – истакла је Срни Караџић Јовичевић.

 

Јовичевићева је напоменула да су уведена и ограничења на контакте телефоном, и по броју и по трајању.

 

– Мој отац је у врло нецивилизацијским условима, а што се тиче породице, његово измјештање на југ Енглеске је намјерно изведено да буде предалеко, мимо правила по Резолуцији Уједињених нација коју је прихватио и Савјет безбједности. Дакле, раде против својих правила и нама ће бити јако отежано и физички, и финансијски и процедурално због издавања виза, због вакцина у доба пандемије чак и након тога, да тамо икада одемо и да га посјетимо – истакла је она.

 

Она је напоменула а је њен отац пребацивањем у затвор на југ Енглеске потпуно измјештен из своје културе, језика, цивилизације, обичаја и није му доступан ни телевизијски програм или било какве информације на његовом језику и са ових простора.

 

Предсједник Механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус одбио је 14. маја приговор одбране Радована Караџића на одлуку о издржавању казне доживотног затвора у Великој Британији, објавио је тада на “Твитеру” један од чланова његовог правног тима адвокат Питер Робинсон.

Извор: РТРС

Остале Вијести