НОВОСТИ

Ратко Младић, хронологија једног процеса

08/06/2021

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу објавиће у три сата послије подне, другостепену пресуду Ратку Младићу, објављено је на сајту Механизма. Процес против Младића траје већ 26 година, откада је подигнута прва, тада обједињена оптужница против њега и Радована Караџића.

 

Генерал Ратко Младић

Генерал Ратко Младић

 

Прва слика Ратка Младића послије 16 година скривања била је она из Специјалног суда на дан његовог хапшења 26. маја 2011. Дванаест сати раније, зором, лоциран је у Лазареву, селу надомак Зрењанина, у кући једног рођака. Вијест да хашки бјегунац више није на слободи прво су пренијели хрватски медији, да би званична потврда касније стигла из Београда.

 

“У име РС обавјештавам вас да је данас током јутарњих сати ухапшен Ратко Младић у акцији коју су извеле координисано БИА и служба за откривање ратних злочина”, изјавио је Борис Тадић, некадашњи председник Србије.

Ратко Младић оптужен је прије потисивања Дејтонског споразума и то за: геноцид, злочине против човјечности у БиХ, против цивилног становништва као и за држање припадника мировних снага.

Друга оптужница стиже крајем 1995. године, а терети га за геноцид и злочине на подручју Сребренице. У љето идуће године, Претресно вијеће МКСЈ издало је налог за хапшење ратног команданта Војске Републике Српске.

Услиједиле су године потраге и лажних информација о његовом кретању. Истиниту вијест о хапшењу Младића, Запад и регион дочекали су аплаузом, дио грађана Србије негодовањем.

“Има у неколико градова окупљања грађана, засад се то држи под контролом. У Београду и Новом Саду, и још неким градовима. Најављена су нека окупљања у наредним данима”, рекао је Ивица Дачић, некадашњи министар унутрашњих послова.

Наредних пет дана дијелило је Ратка Младића од изручења Хагу. Прво појављивање у судници – кратко салутирање, одбијање да саслуша оптужницу, а потом молба да због здравстевног стања вијеће буде стрпљиво с њим.

“Ја сам генерал Ратко Младић. Ја сам се родио на чисти понедељак 1943. године”, истакао је генерал Ратко Младић, некадашњи командант Војске Републике Српске.

У мају 2012. почело је суђење генералу Младићу, а захтјев одбране да се ослободи кривице и пусти на слободу је одбијен. Током четири године суђења саслушано је готово 600 свједока и изнијето 10.000 доказних предмета. Првостепена пресуда донета је у новембру 2017, а Младић удаљен из суднице због коментарисања поступка.

“Све је ово чиста лаж”, изјавио је тада Младић.

Пресуда је изречена послије дуже паузе током које је Младићу позлило.

“Судско вијеће осуђује Ратка Младића на доживотну казну затвора”, прочитао је судија Алфонс Ори.

Ратко Младић посљедњу деценију је у Хагу. Уочи одласка у притвор имао је четири жеље – јагоде, телевизор, неку Толстојеву књигу и да посјети ћеркин гроб.

Рођен је 1943. године у селу Божановићи код Калиновика, у Босни и Херцеговини.

Војну академију завршио је у Београду, а службовао је у Македонији и Приштини. Команду у Книну преузима 1991, годину касније у Сарајеву. Био је и командант Војске Републике Српске од 1992. до 1996. године.

 

Извор: РТС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести