НОВОСТИ

Рајку Кричковићу 10 година затвора за убиство српске породице у „Олуји“

29/07/2021

Врховни суд Хрватске саопштио је да је потврдио пресуду којом је бивши припадник Хрватске војске Рајко Кричковић осуђен на десет година затвора због почињења ратних злочина над српским цивилима у августу 1995. године, након акције “Олуја”.

 

бивши припадник Хрватске војске Рајко Кричковић

бивши припадник Хрватске војске Рајко Кричковић

 

Кричковићу се на терет стављало убиство три члана породице Совиљ – Радомира /43/, његове сестре Мире /45/ и њихове 73-годишње мајке Маре у селу Кијани код Грачаца у личком региону, преноси Бирн.

“Мушкарцу /Радомиру Совиљу/ је пуцао у леђа и главу док је јежао према оближњој шуми. Жену /Миру Совиљ/ је усмртио на тераси испред куће”, истиче се у саопштењу суда.

Мајка убијених, која се налазила у кући, запалио је заједно с кућом и стоком која се налазила закључана у приземном дијелу куће.

Суд наводи да је Кричковић раније боравио у селу и да је лично познавао жртве.

У саопштењу у којем се образлаже одлука, која је изречена у марту, суд наглашава да сматра да ће казна затвора 10 година испунити сврху кажњавања и да је нижи суд правилно оцијенио као отежавајућу околност чињеницу да је војник убио три особе које је познавао.

“Те особе никако нису угрожавале војне акције, односно безбједност припадника војске којој је припадао оптуженик”, саопштио је суд, потенцирајући још једну отежавајућу околност – то што је трећа жртва жива запаљена у кући.

Као олакшавајуће околности суд је узео у обзир то што Кричковић није раније осуђиван, као и његово погоршано здравствено стање, али не и његово учешће у рату јер је оптуженик починио ратни злочин.

Према подацима “Веритаса”, током “Олује” из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију “Олуја” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је “Олуја” имала све карактеристике геноцида.

Извор: Срна

Остале Вијести