НОВОСТИ

Рекли су о Србима…

25/08/2021

Српски народ годинама је животима бранио земљу и част, извојевао битке и ратове, а ево шта су о Србима рекли други:

 

Српски народ годинама је животима бранио земљу и част

Српски народ годинама је животима бранио земљу и част

 

Норвешки пуковник Карстен Ангел, учесник напада на Србију у Великом рату:

“Дошли смо са мало поштовања за њих, а враћамо се пуни дивљења. Видјели смо народ миран, самопоуздан, родољубив. Нашли смо најбоље војнике на свијету, храбре, послушне, трезвене, издржљиве, вољне да жртвују живот за земљу и националну идеју”.

Ханс Фогел, немачки војни лекар:

“У сваком рату и свакој војсци има забушаната, али у част српске војске морам рећи да у њој кукавичлук и дезертација на фронту пред непријатељем беху потпуно непознати”.

Француски новинар Огист Говен:

“Срби, према којима су људи Пеште и Беча показивали само презир пун омаловажавања, они “ништавни” људи, за које су се спремали да их у прах и пепео разнесу, учинише да бјеже пред њима заставе Франца Јозефа Првог…

Ми присуствујемо ускрснућу Велике Србије на хришћанском истоку”.

Француски маршал и српски војвода, Франше д Епере:

“Ко су ти јунаци који могу да се подиче да су заслужили једно од највећих одликовања на свијету? То су сељаци, скоро сви, то су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, несаломљиви, то су људи слободни, горди на своју расу и господари својих њива. Окупљени око свог краља и заставе за слободу земље; ти сељаци, без напора, претворили су се у војнике најхрабрије, најистрајније, најбоље од свих”.

Њемачки генерал, фелдмаршал Аугуст фон Мекензен, 1915., војницима пред полазак на српски фронт:

“Ви не полазите ни на италијански, ни на руски ни на француски фронт. Ви полазите у борбу против једног новог непријатеља, опасног, жилавог, храброг и оштрог. Ви полазите на српски фронт и Србију, а Срби су народ који воли слободу и који се бори и жртвује до посљедњег. Пазите да вам овај мали непријатељ не помрачи славу и не компромитује досадашње успјехе”.

Жан-Пол Белмондо:

“Симпатичан свијет ти Срби. Риједак осећај за гостопримство и повјерљива присност, која краси само оне што знају да буду изврсни пријатељи”.

Арчибалд Рајс:

“Немојте дозволити да ваша лијепа душа пропадне у ђубрету. Ја вјерујем у будућност вашег народа. Дух Косова, Карађорђа, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити. Мора се, међутим, брзо пробудити. Судбина вам је у властитим рукама: блистава будућност или поново ропство!”

Извор: Отачаство

Остале Вијести