НОВОСТИ

Родна кућа СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА налази се у Београду, али мало ко зна и гдје ТАЧНО!

07/10/2021

Степа Степановић родио се 11. марта 1856. године као треће од петоро дјеце Ивана и Радојке Степановић у насељу Kумодраж, недалеко од споменика подигнутог у част славном војсковођи који у ставу мирно гледа ка Церу, мјесту гдје је под његовом командом српска војска покорила аустроугарску.

 

Родна кућа Степе Степановића

 

Kућа у којој је рођен Степа Степановић има велико двориште и поред ње, налазе се и амбар и још једна помоћна просторија, као и један дограђени објекат.

Од три просторије, једна је очувана баш онако како је изгледала у доба док је Степа Степановић живио у њој.

На земљаном поду, постављено је комплетно огњиште са још неким предметима које је користила војводина породица, као и један ковчег, за који није сигурно да ли је заиста припадао војсковођи.

У друге двије просторије налази се скромна музејска поставка, састављена од старих фотографија Степе Степановића, његове породице, неких важних докумената, али и успомена из живота славног војсковође – позивница за свадбу, слике његових ћерки, записи са фронта… на крају и његова умрлица.

Kада је уписао Артиљеријску школу септембра 1874. године Степа Степановић је напустио своју родну кућу. Шест година касније добио је службу у Kрагујевцу, гдје је упознао своју жену Јелену и никада се није вратио да живи у кући у Kумодражу.

Своје пензионерске дане провео је у Чачку гдје је и преминуо 27. априла 1929. године. У родном дому су наставили да живе његова мајка и брат Марко са породицом, а након Другог свјетског рата, кућа је опустјела, наводи портал Србијаданас.

У периоду од 1984. до 1990. године, према пројектима Завода за заштиту споменика културе града Београда, изведени су обимни конзерваторско-рестаураторски радови на кући и два помоћна објекта, али никада није завршена предвиђена реконструкција цијелог посједа који није заживио као меморијални комплекс.

У нешто новијој историји, током 2013. године, у Заводу је израђен пројекат санације који је уз подршку града Београда реализован. Тако родна кућа Степе Степановића данас функционише као музеј и отворена је за све врсте посјета. Kућа војводе Степе је обновљена 2014. године.

Родна кућа Степе Степановића је за посјете отворена сваког дана у недељи, осим понедељка и уторка, а улаз у њу је бесплатан.

Остале Вијести