НОВОСТИ

Рунићева и Броћета одликовани архијерејским похвалница

29/08/2021

Начелнику општине Дрвар Душици Рунић и делегату у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горану Броћети уручене су архијерејске похвалнице као добротворима Храма Успења Пресвете Богородице у дрварском селу Прекаја.

 

Рунићева и Броћета одликовани архијерејским похвалница

Рунићева и Броћета одликовани архијерејским похвалница

 

– Помажемо наше богомоље у скаду са нашим могућностима, јер Црква је та која окупља и даје снагу да се и овим тешким временима боримо – рекла је Рунићева.

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије синоћ је поводом Успења Пресвете Богородице служио празнично вечерње богослужење у храму Прекаји, а претходно је благословио нове иконе на иконостасу.

Владика Сергије за Срну каже да је дуго година присутан у српском селу Прекаја, додавши да је ту долазио и као монах из манастира Рмањ.

– Живим заједно са овим народом, удишемо исти ваздух и једемо исти хљеб, колико год да је он горак или сладак. Црква је та која окупља свој народ како би смо сачували душу, идентитет и обичаје”, рекао је владика Сергије.

Вечерњем богослужењу присуствовао је и замјеник предсједавајућег Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић, који је родом из села Прекаја.

– Треба да се окупљамо у цркви, она треба да је у нама 365 дана јер смо само тако јединствени – рекао је Шпирић.

Он је за Срну истакао да су српски повратници у Ливањском кантону лак плијен онима, који се не радују опстанку и останку Срба на својим огњиштима.

– Само заједно, уз Српску православну цркву /СПЦ/, бићемо јачи – поручио је Шпирић.

У својој бесједи владика се осврнуо на Празник Успења Пресвете Богородице и говорио о њеној љубави коју је показала према свијету и цјелокупном човјечанству, те се, стога, слави као мајка, не само Господња, већ свих људи.

На вечернем богослужењу били су бројни Дрварчани из јавног и политичког живота, пријатељи из Републике Српске и Србије, као и начелници општина Гламоч, Босанско Грахово и Источни Дрвар.

Остале Вијести