НОВОСТИ

Руски „Рамбо“ је као ветеран БРАНИО KОСОВО, а онда је ОВАKО НАСТРАДАО

20/08/2021

Често смо имали прилику да слушамо приче о великим владарима, херојима и њиховим војним походима. Међутим, већина тих прича задире дубоко у прошлост. Ретко када нам падне на памет да су такви људи били дио и нашег времена и да су нам можда и ближи него што мислимо.

 

Руски „Рамбо“ је као ветеран БРАНИО KОСОВО

Руски „Рамбо“ је као ветеран БРАНИО KОСОВО

 

Један од њих је управо Анатолиј Лебед, руски „Рамбо“, за кога кажу да је био херој Руске Федерације, најцијењенији и најодликованији руски специјалац и пуковник по чину. Борио се за своја увјерења на више ратних жаришта, како у својој земљи, тако и на Kосову и Метохији 1999. године.

Могло би се рећи да је његов живот прави роман.

Рођен је 1963. године у граду Валги, у Естонији. Придружио се Совјетској армији 1981. године, гдје је служио у њиховим ваздухопловним трупама. Завришио је ваздухопловну школу и постао дипломирани инжењер авијације 1986. године. Ово звање му је омогућило да учествује у војним операцијама у Авганистану 1986. – 1987. године. Пензионисао се 1994. године и радио је у фонду за ветеране Авганистана.

Међутим, када је почео да се захуктава сукоб на Kосову 1999. године, Анатолиј Лебед се придружио групи ветерана који су се упитили на Kосово. У једном интервјуу је навео да је желио да помогне Србији из својих увјерења, а не због неких компанија или појединаца као неки добровољци плаћеници. Након тог ратног периода поновио је долазак на Kосово са својим саборцима, а да га прије тога нико из Србије није звао да дођу.

Потом је био дио Другог чеченског рата. Од 1999. године до 2007. године више до десет пута је путовао у Чеченију гдје је учествовао у специјалним операцијама. Ту је у борбама на Улус-Kерт планинама изгубио ногу тако што је нагазио на мину.

И поред тога он је наставио да помаже интересима Русије кад год је могао. Упркост свом хендикепу он је скакао падобраном преко 840 пута, а бавио се и борилачким вјештинама.

Његова јединица упада у засједу 9. јануара 2005. године, али он је одбио да преда своје рањене људе непријатељској страни. Тада је успио да савлада тројицу побуњеника спашавајући живот својим војницима. За овај подвиг награђен је орденом Хероја Руске Федерације.

У наредној борби 24. јануара исте године, рањен је више пута у леђа штитећи своје људе од експлозије бомбе. Тако рањен наставио је са војном операцијом и успио је да уништи терористичку базу.

Захваљујући својим активностима током рата у Јужној Осетији 2008. године, постао је други Витез реда Светог Ђорђа четврте класе. Ово одликовање му је додијелио тадашњи руски предсједник Дмитриј Медведев који је том приликом похвалио његова залагађа и храброст.

Руско министарство унутрашњих послова је 27. априла 2012. године објавило вијест да је Анатолиј Лебед страдао у саобраћајној несрећи на Богородском путу. Он је том приликом изгубио контролу над својим мотором, ударио у ивичњак, затим пао и умро од задобијених повреда. Анатолиј је хтио да овом вожњом отвори бајкерску сезону у Москви.

Остале Вијести