НОВОСТИ

Рушење храма у Коњевић Пољу подстиче братомржњу

08/06/2021

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије сматра да рушење православне цркве у Коњевић Пољу, које се, како каже, претворило у сензацију и спектакл лудила, а у којем нико није побиједио, додатно подстиче братомржњу између Срба и Бошњака.

 

Рушење православне цркве у Коњевић Пољу

Рушење православне цркве у Коњевић Пољу Фото: РТРС

 

Владика Сергије истиче да су право и правда вијековима у раскораку и да оно што је по праву најчешће није по правди, нарочито не оној Божијој којој је у темељу љубав, а не инат, интерес или доказ премоћи јачих над слабијима.

 

„Рушење Храма Усјековања главе Светог Јована Крститеља у Коњевић Пољу одвија се по позитивним правним нормама, у складу са судским одлукама, али и са благословом црквених и државних власти. Рекло би се, сви су рекли „да“, да би право погазило правду, да би инат надвладао разум, да би сурови призори рушења храма у овој несрећној земљи додатно подстакли братомржњу Срба и Бошњака“, рекао је епископ бихаћко-петровачки.

Владика Сергије у бесједи објављеној на страници Епархије бихаћко-петровачке каже да нико не оспорава чињеницу да је храм подигнут бесправно, на туђој земљи, без воље власника.

Он сматра да је могло другачије, да се хтјело, да је било зрна љубави према овој земљи, према једном и другом народу, али је тријумфовао инат, који ће породити све осим добросусједских односа два народа.

„Ако је овдје тријумфовало право над правдом, оправдано се постављају питања хоћемо ли рушити џамије подигнуте на темељима православних храмова, такође бесправно и мимо воље пређашњих власника? Хоћемо ли рушити задружне домове саграђене од остатака порушених манастирских и парохијских храмова? Хоћемо ли рушити објекте подигнуте на црквеној земљи које су градили Турци, Аустроугари, али и они у времену СФРЈ?“, упитао је владика Сергије.

 

Он је упитао и зашто бјелосвјетски моћници не наложе рушење минарета на Светој Софији?

 

„Или су можда они изграђени по законима, у складу са свјетским правним стандардима? У том истом цариградском храму данас се не служи Света литургија, већ се клањају намази, учи езан, а на нама се тренира право којег, суштински, одавно нема“, каже владика Сергије.

Он оцјењује да је рушење храма у Коњевић Пољу најогољенији симбол несреће у овој земљи – док једни ликују и славе, правдајући то побједом права, други са болом и тугом посматрају немиле сцене рушења православне богомоље чија је једина сврха и смисао да се у њој слави Господ, Отац свих, па и несрећних Срба и Бошњака.

„Под изговором права чине нам неправду, под плаштом мира уводе нас у неке нове ратове. Ако ћемо задовољити земаљску правду у Коњевић Пољу, онда ћемо тражити њено испуњење на сваком кутку БиХ, па нека право царује над свима, а не само над некима и негдје“, поручио је владика Сергије.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести