НОВОСТИ

Саборни храм у Сарајеву обиљежава 150 година од освештања

29/10/2022

Саборни храм Рођења пресвете Богородице у Сарајеву обиљежава 150 година од освештања.

 

 

Тим поводом у порти Храма уприличена је свечана академија, а прије тога концерт камерног хора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

У Саборној цркви у Сарајеву, једној од највећих православних богомоља на Балкану, вечерас се сабрао велики број вјерника.

Саборна црква, “нова или господска” како се у народу зове, украс је Сарајева. Њена градња почела је на иницијативу српских становника, земљиште је купљено 1859. године, а седам година касније црква је завршена. Освештана је на Светог Илију прије вијек и по.

Изграђена је у тренуцима када се Османско царство повлачи, а управу на овим просторима власт преузима Аустроугарско царство. Током бурних и тешких времена окупљала је српски народ. У старим списима проналазимо да су приложници за градњу били султан Абдул Азиз Хан, српски кнез Михаило, а најдарежљивији са 2.000 дуката био је тадашњи предсједник сарајевске Црквене општине и власник хотела Европа Манојло Јефтановић.

Прилог богатој историји храма је и податак да је руска царска породица Романов новчаним прилогом помогла израду иконостаса цркве.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести