НОВОСТИ

СВАКИ СРБИН ОСЈЕЋА – ЈУГОВИЋИ СУ И ДАНАС МЕЂУ НАМА: Симбол свих јунака који су изгинули у Косовском боју

20/07/2021

Многи ће одмах рећи да не постоје поуздани историјски подаци да су ови чувени јунаци и витезови Косовског боја заиста и постојали и – биће донекле у праву.

 

Косовски бој

Косовски бој

 

Међутим, ми смо сигурни да сваки Србин који воли свој народ и бар мало познаје његову славну прошлост, дубоко у себи осјећа да су они сигурно постојали, чак штавише, да су и данас међу нама. Народни пјевач их није узалудно „метнуо у гусле“. Знајући да је наша народна епска пјесма по својој суштини заправо препјевано Јеванђеље, све постаје јасније. Положити живот свој за ближње своје, највеће је дјело које човјек може учинити пред Господом. А ови јунаци су у Боју на Косову сви изгинули жртвујући се за свој народ, до посљедњег…

Обнављање и чување слободарског духа у народу била је једна од основних мисија народних пјевача у преношењу отачких предања са кољена на кољено. Отуда су браћа Југовићи и њихов отац стари Југ Богдан (и не само они, наравно) симбол свих оних јунака који су херојски изгинули у Косовском боју бранећи свој народ, али и ванвременски симбол свих наших светих предака који су страдали за своје ближње кроз нашу бурну прошлост.

Исто се односи и на Мајку Југовића која оличава све српске мајке чији су синови страдали у вишевјековној борби за слободу нашег народа, њихове патње али и понос због јунаштва својих синова. У том смислу је духовни значај епских народних пјесама и нашег предања изузетан јер једини открива духовну димензију и истинску позадину колективних и појединачних подвига у српском народу, наводе српски медији.

Формула њиховог живота је јасна и једноставна – љуби Бога и брата свога. Они су знали да морају умријети да би живјели тамо, иза времена, у Дану без смрти…

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести