НОВОСТИ

Светлана Стевић, предсједница Удружења “Мајка девет Југовића”: Живот Срба на Косову претворио се у мучеништво

22/09/2021

Српски народ на Косову и Метохији у претходних двадесетак година изложен је сталним систематским притисцима и малтретирању. Узурпирају српску имовину, уништавају љетину и воћњаке, краду стоку, сијеку шуму. Због свега тога живот Срба на Косову сваким даном постаје све тежи и неподношљивији те је код људи све присутнија дилема шта и како даље.

 

Светлана Стевић, предсједница Удружења Мајка девет Југовића

 

Каже ово за “Глас Српске” предсједница Удружења “Мајка девет Југовића” протиница Светлана Стевић, описујући стање у овој јужној српској покрајини, а које је поново кулминирало нако што су приштинске власти донијеле одлуку да у понедјељак на прелазима Јариње и Брњак поставе наоружане јединице РОСУ, које су спречавале пролазак аутомобила са српским регистарским ознакама.

– Овакве и сличне репресивне мере и провокације Приштине су све учесталије. Сада су ударили и на слободу кретања. Људи покушавају да све то некако преживе и да остану и опстану на овим просторима, али постаје све теже. Држе стоку и посеју њиву, да би некако преживели, а онда преко ноћи остану без свега тога. Од чега онда да живе ти људи, како да издржавају породицу и децу. И све то пролази некажњено, јер се ради о планском протеривању Срба са ових простора. Због свега тога се све више младих, а поготово брачних парова, одлучује да напусти Косово, јер се свакодневни живот свео тек на пуко преживљавање праћено константним притисцима албанских власти – истакла је Стевићева.

Према њеним ријечима, људи који су у протеклом периоду били присиљени да напусте ову јужну српску покрајину све чешће продају и своју вјековну имовину, дједовину на којој су деценијама живјели. Српска села и огњишта полако, али сигурно, постају пуста.

– Та имовина се углавном продаје у бесцење, а цене се крећу око 50 евра за 100 квадратних метара земље. Али, морамо наставити да се боримо због свих наших светиња на Косову и гробова наших предака. Морамо истрајати и издржати у овом мучеништву. Колико ћемо у томе бити успешни, то само Господ Бог зна. Ми треба да дамо свој допринос да Косово и Метохија остане српска, да се и даље чује српски глас и песма, али и звона са наших цркава, светиња.. Ако она утихну, неће бити ни нас – поручила је Стевићева, која посљедњих двадесет година путем хуманитарне организације “Мајка девет Југовића” покушава колико-толико олакшати мученички живот Срба на Косову.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести