НОВОСТИ

Свједочења патолога у филму о српским страхотама и страдањима

27/05/2021

Српске ратне страхоте на подручју БиХ биће приказане у документарном филму који ће бити снимљен по биографији, свједочењу и архивској грађи најпознатијег српског патолога доктора Зорана Станковића.

 

доктор Зоран Станковић

Српски патолог доктор Зоран Станковић

 

Радећи на хиљадама обдукација страдалих жртава и више од 50 масовних гробница, Станковић је најпозванија особа која аргументовано може да говори о ратним злочинима почињеним над српским народом.

 

Биографија, те неоспорни ауторитет свјетских размјера, Станковића позиционирају међу најважније хроничаре једног времена.

 

Редитељ је, каже Станковић, одлучио да његова сазнања са ратом захваћених подручја претвори у документарни филм, који ће, како је навео, бити заснован на истини о људима који су страдали на простору БиХ и о којима се веома мало прича и због протока времена о њима врло мало зна.

 

“Надам се да ће филм, како је конципиран без икаквих емоција са, нажалост, суровом истином о људима који су убијени на монструозан начин, само зато што су припадници неког другог народа, или вере, или из нечег другог, бити приказан онако како заслужују жртве”, нагласио је Станковић.

 

Истакао је да је обавезан да каже истину због људи који живе на простору БиХ.

 

Аутор филма Денис Бојић каже да је ово један од најважнијих пројеката за српски народ.

 

„Станковић је једна од најважнијих личности у непосредној историји која може сведочити о размјерама, не само наших страдања, већ и о свим страхотама и ужасима на подручју бивше земље”, рекао је Бојић.

 

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић нагласио је значај снимања и овог филма за његовање културе сјећања.

 

“Свједочанство које Станковић има је толико значајно и драгоцјено да ћемо кроз овај филм оставити траг и на тај начин радити на неговању културе сећања и памћења”, рекао је Којић.

 

Он је напоменуо да, нажалост, правосудне институције нису адекватно одговориле на све злочине почињене над српским народом.

 

Остале Вијести