НОВОСТИ

Скинута застава СПЦ и поломљен јарбол на манастиру Грачаница

30/06/2021

Непознати починиоци скинули су тробојку Српске православне цркве и поломили јарбол код улазних врата у двориште манастира Грачаница.

 

Скинули су тробојку Српске православне цркве и поломили јарбол

Скинули су тробојку СПЦ и поломили јарбол

 

Канцеларија за Косово и Метохију саопштава да у “пуном јеку антисрпске кампање од стране албанских екстремиста на простору Косова и Метохије свједочимо новом инциденту”.

Фотографије оскрнављене црквене заставе освануле су на друштвеним мрежама, на којима се види како Албанац маскиран у црно и са заставом “велике Албаније” гази тробојку.

„Овај чин директaн је напад на вјеру и пријетећа порука вјерницима Српске православне цркве, уз недвосмислени показатељ нестабилне и опасне безбједносне ситуације у српским срединама на КиМ. Истовремено, више је него очигледно да приштинска полиција нити је у стању, нити у пракси штити објекте Српске православне цркве“, наводи се у саопштењу.

Није случајно, наводи се даље у саопштењу, да се овај скандалозни, вандалски чин догађа непосредно након обиљежавања великог српског празника Видовдана, које је уприличено у Грачаници и то уз присуство Патријарха српског Порфирија и бројних грађана.

„Након што је његова светост послаo поруку мира, суживота и поштовања вјерске и националне различитости, овај инцидент јасан је показатељ да за тако нешто не постоји слух у Приштини, што погодује бујању албанског екстремизма, који на такве поруке одговара скрнављењем манастира“, подвлачи се у саопштењу.

 

Канцеларија за КиМ указује да се над српским народом и православним вјерским објектима на КиМ спроводи серија агресивних напада и организованог насиља, а посебно се интензивира приликом обиљежавања великих празника.

 

„Са једне стране имамо слике безумног и отвореног насиља над свим симболима православља и над нашим народом у покрајини, малтретирање Срба од стране приштинске полиције, а само зато што су се упутили на Газиместан да обиљеже Видовдан, одузимање српских застава, мајица са српским симболима, претресање монахиње и хапшење младића који се том чину успротивио, док са друге стране имамо представу политичара из Приштине за европске званичнике о оази вјерске и националне толеранције на простору Косова и Метохије“, истиче канцеларија за КиМ.

Од почетка године догодило се укупно 70 напада на Србе, њихову имовину и имовину СПЦ, као и више од 15 вандалских чинова којима су на мети били објекти Српске православне цркве и такве слике најрјечитије говоре о реалном животу Срба на Косову и Метохији.

 

Извор: РТС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести