НОВОСТИ

СЛАВНИ ГВОЗДЕНИ ПУК МОБИЛИСАН ПРЕ 110 ГОДИНА: Одзив на мобилизацију 100 одсто! Јунаци на грудима понијели 229 Карађорђевих звијезда!

26/10/2022

У Прокупљу и Куршумлији је низом манифестација до 7. октобра обиљежено 110 година од мобилизације Другог пјешадијског пука “Књаз Михаило”, у народу познатог као Гвоздени пук.

 

 

– Са прокупачке жељезничке станице 7. октобра 1912. године кренуо је овај пук у ослободилачке ратове. Заправо, кренула су четири пука, први, други и трећи позив Другог пјешадијског пука “Књаз Михаило” и Други прекобројни пук. О њему се мало зна и чинили су га сви они који нису добили позив за мобилизацију, већ су се сами добровољно пријавили. Он је одиграо значајну улогу у Церској битки – објашњава Дарко Жарић, виши кустос историчар Народног музеја Топлице.

Одзив на мобилизацију је био 95 одсто! Осталих пет одсто није стигло на вријеме да крене с војском, јер су живјели у удаљеним планинским селима, па су се накнадно придружили.

– Тај пук чинили су мушкарци из Топличког и Јабланичког округа и из Заплање. Само из Топлице било је 20.000 војника – додаје Жарић.

Величанствени Гвоздени пук је заслужан за неке од највећих побједа у ратовима с почетка 20. вијека. Његовом команданту Миливоју Стојановићу, који је рањен кренуо у Колубарску битку, гдје је и погинуо приликом пробоја, Станислав Бинички је посветио “Марш на Дрину”. У овом пуку је био и познати српски сликар Живорад Настасијевић, као и двије жене – Флора Сенс и Милунка Савић.

Други пешадијски пук “Књаз Михаило” је најодликованији српски пук са 229 Карађорђеве звезде! Његова застава је једина савезничка застава која је одликована Ратним крстом са златном палмом, највећим одликовањем Републике Француске, подсјећа Курир. То одликовање је добила и Милунка Савић, једина жена на свијету с тим орденом.

У славу хероја Гвозденог пука у селу Игриште од донација је подигнут споменик 2016. У вријеме мобилизације у том селу било је 12 кућа са 17 мушкараца. Сви су се одазвали позиву. Погинуло их је 14.

Остале Вијести