НОВОСТИ

Смит: ОВК ће учинити све да провуче лажо да није било злочина

07/10/2021

Предсједник и потпредсједник Удружења ветерана ОВК Хисни Гуцати и Насим Харадинај дио су мале, али моћне групе људи на Косову и Метохији која ће учинити све да “провуче” лажну причу како терористичка ОВК није починила ратне злочине током сукоба са српским снагама 1998/99. године, изјавио је специјални тужилац Џек Смит пред Специјализованим вијећима у Хагу.

 

У Хагу је данас почело суђење Гуцатију и Харадинају поводом оптужби за ометање рада тужилаштва и застрашивања свједока.

Смит је рекао судијама да се поменута група противи суду, за који жели да “нестане по сваку цијену”.

Тужилаштво сматра да су Гуцати и Харадинај прошле године прослиједили повјерљиве документе албанским медијима и политичарима на Косову.

Документи садрже повјерљиве податке као што су имена и лични подаци о свједоцима који су укључени у случајеве процесуирања ратних злочина терористичке ОВК.

Гуцати и Харадинај могли би да буду новчано кажњени и осуђени на до 10 година затвора уколико буду проглашени кривим. Они су изјавили да су невини када се ради о оптужбама за ометање рада тужилаштва и застрашивање свједока.

Ројтерс подсјећа да Удружење ветерана ОВК има значајан утицај на Косову, гдје су бројни бивши борци те терористичке организације сада на политичким функцијама, а њени ветерани се сматрају “националним” херојима.

Агенција напомиње да је застрашивање свједока и раније било проблем локалног тужилаштва које процесуира злочине ОВК на Косову и Метохији, те да је то један од разлога што је сједиште Специјализованих вијећа смјештено у Хагу и што у суду раде странци.

Остале Вијести