НОВОСТИ

СПЦ и вјерници прослављају Светог Пантелејмона

09/08/2021

Српска православна црква данас, 9. августа по новом календару, прославља празник посвећен Светом великомученику Пантелејмону.

 

 

Вјерује се да су његове мошти, чији се већи дио чува у Хиландару, чудотворне као и његова икона.

Свети Пантелејмон је међу Србима изузетно поштован, а неке породице прослављају данашњи празник као своју Крсну славу.

Свети Пантелејмон је рођен у угледној и богатој породици која је живјела у Никомидији, граду у Малој Азији. Његов отац Евстрогије био је незнабожац, а мајка Евула, хришћанка. Рано је остао без мајке, па бригу о његовом васпитању преузима отац. Пантелејмон је био необично лијеп, добар, сјајан ученик, са посебним даром за медицинске науке, а изнад свега милостивог и доброг срца.

Име Пантелејмон, које значи свемилостиви, заиста му је у потпуности одговарало. Медицину је учио код најчувенијег љекара тог доба, Ефросина, који је био и дворски љекар.

Приликом посјета двору, Ефросин је са собом стално водио и најдаровитијег и најбољег ученика, Пантелејмона. Пантелејмон је свакога дана пролазио поред куће Ермолаја, старог хришћанског свештеника. У срцу младог љекара живело је сјећање на вјеру његове мајке, па се зближио са свештеником, Ермолајем који га је утврдио у вјери, а затим и крстио.

Поред љекарске вјештине, коју је стекао учењем, Пантелејмону је био дат и дар исцјељења молитвом. Излијечио је слијепог човјека. Сви љекари су говорили да за његове очи нема спаса. Пантелејмон је слијепца излечио именом Христовим.

Једном му је очајна мајка донијела дијете које је ујела змија отровница. Призвао је Бога у помоћ и излијечио дијете, спасивши га од сигурне смрти.

Кад му је умро отац, Пантелејмон је распродао имање и сиротима и убогима подијелио милостињу. Живио је скромно, а све који су му се обраћали за помоћ, лијечио је потпуно бесплатно. Пред царем је излијечио и човјека који је дуго боловао што је многе незнабошце привукло хришћанству. Цар је Светог Пантелејмона ставио на муке, али му се Господ јављао неколико пута и исцјељивао га.

На крају, на губилишту, Свети Пантелејмон је клекнуо и почео да се моли. Џелат га удари мачем по врату, али мач се одби и поломи. Није могао да му посијече главу док се Свети Пантелејмон није помолио и сам рекао да сад могу да га посијеку. Страдао је 304. године.

 

Извор: РТРС

Остале Вијести