НОВОСТИ

СПЦ прославља Светог апостола Луку и Светог Петра Цетињског

31/10/2021

Православна црква данас обиљежава празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског. Данашњи празник је и крсна слава у многим српским породицама.

 

Храм Христа Спаситеља у Бањалуци

 

Свети апостол Лука био је родом из Антиохије сиријске. Још у раној младости изучио је грчку филозофију, медицину и живопис.

У вријеме дјеловања и рада Господњег овдје на земљи, лицем у лице срео се са Спаситељем, чуо је Његову спасоносну науку и био је свједок чудесних дјела Његових. Због тога се његово срце испунило Божанском мудрошћу и Божанским знањем, повјеровао је у Истинитог Бога.Уврштен је у седамдесет апостола и послан да проповиједа Божанско јеванђеље у свијету.

Заједно са Клеопом указао му се Васкрсли Исус, Господ наш, на путу за Емаус. По силаску Духа светога на апостоле, Лука се вратио у Антиохију и тамо постао сатрудник апостола Павла, путујући са њим у Рим, и обраћајући у вјеру Христову Јевреје и незнабошце.

Написао је јеванђеље на молбу многих хришћана, око 60. године, а по мученичкој смрти апостола Павла почео је да проповиједа Јеванђеље Христово и по Далмацији, Италији, Македонији и другим мјестима.

Свети Петар, митрополит цетињски рођен je 1749. у Његушима. Када је Петру било 10 година, митрополит Сава Петровић, стриц Петровог оца Марка, довео га је у Цетињски манастир „да учи књигу”. У дванаестој години примио је монашки постриг, у петнаестој је послат у Русију на даље школовање. Када се 1766. године упокојио митрополит Василије, јеромонах Петар се вратио на Цетиње.

Владика Сава га је убрзо рукоположио за јеромонаха, а нешто касније произвео у чин архимандрита. Са благословом митрополита Саве 1777. године одлази у Русију да прикупи помоћ и тражи заштиту свог народа. По упокојењу митрополита Саве 1781. године, за његовог насљедника изабран је Арсеније Пламенац, његов сестрић, који је послије три године умро. Тада је за духовног и свјетовног владара Црне Горе изабран архимандрит Петар Петровић.

Хиротонисао га је у епископа у Сремским Карловцима 1784. године митрополит Мојсије Путник. Свети Петар Цетињски посебно се залагао да спријечи крвну освету међу српским племенима у Црној Гори. Дао је први писани законик 1796. године. Написао је Историју Црне Горе до 1711. године, Похвалу Карађорђу Петровићу, неколико пјесама и преко 260 архипастирских посланица. Послије 46 година архијерејства представио се у Господу, у Цетињском манастиру, на данашњи дан, 1830. године у 81. години земаљског живота.

Митрополит Петар, прозван Петар Цетињски, поштован је као свет још за живота. Његове чудотворне мошти и данас почивају у Цетињском манастиру.

Остале Вијести