НОВОСТИ

Србима у Српској и ФБиХ 76.500 евра

30/10/2021

Представницима институција и организација из осам локалних самоуправа у Републици Српској и ФБиХ у Новом Саду уручени су уговори вриједни девет милиона динара /око 76.500 евра/, а намијењена су за побољшање услова живота, као и за опстанак и останак српског становништва у тим срединама.

 

Уручени уговори вриједни девет милиона динара

 

Уговоре су представницима Срба заједно уручили покрајински секретар Војводине за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Фонда за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

Овим средствима биће обезбијеђена опрема за сензорну собу Удружења за дјецу са потешкоћама у развоју у Требињу и за фудбалски терен у Фочи, а биће набављено и теренско возило за Дом здравља у Невесињу.

Средствима ће бити финансирана реконструкција Друштвеног дома у општини Оџак, набавка опреме за Ватрогасно друштво у Пелагићеву, те обнова и градња помоћних објеката православних цркава у Бањалуци, Добоју као и манастира Веселиње у Гламочу.

– Покрајинска Влада наставиће са подршком Србима ван матичне земље, а у прилог томе говори и увећање средстава којима располаже Фонд за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону за чак 80 одсто у односу на претходну годину, захваљујући чему се сви пројекти веома ефикасно спроводе – рекао је Софић новинарима послије уручења уговора.

Софић је најавио да ће помоћ Покрајинске владе српском становништву бити проширена и на територије Словеније, Румуније, Хрватске, Мађарске, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније.

Ћутило је истакао да се институције Аутономне покрајине Војводине заједнички труде да успоставе свеобухватну сарадњу са Србима који живе у земљама региона.

– Ово је само један у низу пројеката којима желимо помоћи институцијама и организацијама у Републици Српској и Федерацији БиХ – додао је Ћутило.

Уручењу уговора присуствовао је и генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац.

Остале Вијести