НОВОСТИ

Србија имала ратно ваздухопловство прије САД!

26/07/2021

Те 1893. године први ваздухопловни официр Србије био је капетан Коста Милетић, школован у Царској Русији. Рођен је у Аранђеловцу 1874. Он је први Србин који пилотирао балоном, са којим је 1909. долетио у Србију, када су купљена четири балона и формирана ваздухопловна одјељења при свакој од четири армије, по наређењу војводе Радомира Путника.

 

Србија имала ратно ваздухопловство прије САД!

Србија имала ратно ваздухопловство прије САД!

 

Тада је Српска војска била међу 15 свјетских армија које су имале у свом саставу и ваздухопловне ратне јединице. Балон у коме је долетио капетан Милетић назван је „Србија“. Капетан Коста Милетић командовао је српским ратним ваздухопловством у оба Балканска и Првом свјетском рату.

Демобилисан је на свој захтјев и пензионисан 1921., у чину пуковника. Умро је 1953. и сахрањен у Београду, на Новом Гробљу.

Први војни аеродром се налазио у Нишу.

До почетка Првог балканског рата Србија је имала 12 авиона и била једна од четири армије која је употребљавала авионе у ратне сврхе. Од те силе прва су страдала Турска војна утврђења око Скадра. У осматрању Скадра погинуо је први српски пилот Михаило Петровић, који је уједно и прва жртва војне авијације у свијету, наводи портал „Српска историја“.

Рођен је у селу Влакча код Крагујвца 1884., а сахрањен испрва у мјесту погибије, али кад су велике силе предвођене Аустроугарском, а подстакнуте од Велике Британије отеле Србији излаз на море, Црногорска војска преноси тијело Михаила Петровића на Цетиње, а 1931. га породица преноси на београдско Ново гробље, гдје и данас почива човек који је имао пилотску дозволу са бројем 1 у Србији.

Остале Вијести