НОВОСТИ

СРБИЈА ПОНОВО ИМА ЈЕДИНИЦЕ КОЈЕ СУ ЗАУСТАВИЛЕ НАТО! Ево о чему се ради…

05/10/2021

Двије најславније бригаде – 63. падобранска бригада и 72. бригада за специјалне операције, које су током ратова деведесетих И НАТО агресије на Србију 1999. године поднијеле највећи терет борбе, коначно су враћене у састав српске армије.

 

Војска Србије

 

Ове двије бригаде још 2006. године, по налогу НАТО пакта, укинуо је тадашњи начелник генералштаба Здравко Понош, иначе најближи сарадник Вука Јеремића.

Елитне 63. и 72. бригада јесу најмобилније, најбрже и најобученије формације за брзо реаговање, које се посебно истичу у борби против тероризма и других облика спољних пријетњи по безбједност државе. Србија ће сада са поново оформљеним специјалним јединицама значајно подићи борбену готовост, процјењују стручњаци.

Актуелни министар одбране, Александар Вулин каже да је одлука о формирању 63. И 72. бригаде услиједила по наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.

  • Исправљамо неправду према онима који су гинули, али и према онима које су ти хероји сачували, као и према припадницима који су носили славна имена наших бригада – јер није на херојским бригадама да постану мање, да се забораве и нестану, већ да се усправе, ојачају и да покажу да су вредне оних што су били прије њих – рекао је Вулин.

Бивши начелник Штаба 63. падобранске бригаде, пуковник у пензији Видоје Ковачевић каже да је држава коначно препознала залагање и жртве које су поднијели у одбрани отаџбине.

  • Легендарна 63. падобранска бригада увијек је имала велики углед у народу и давала је велику моралну подршку становништву. Херојска дјела и надљудски напори наших падобранаца, од оних најмлађих са 18 година, који су без оклијевања кренули у борбу, па до старјешина, које су заједно са својим војницима учествовале у свим дејствима, увела је падобранце 63. падобранске бригаде у вјечност и легенду. Нама је јасно да је политика и нечији диктат са стране својевремено одлучио да се укину најбоље српске војне јединице, сада се то исправља и то је јако добро – каже пуковник Ковачевић, наводи Србија данас.

Први командант 72. специјалне бригаде, генерал у пензији Милорад Ступар убјеђен је да ће бригаде бити и боље него што су биле.

  • Вјерујем у све њих јер добро знам колико и шта знају и умију. Ми који смо 1999. били на бранику отаџбине против најјаче силе свијета, послије успјешно изведене одбране од агресије били смо изненађени приступом политичког врха, јер су они буквално растурили наше специјалне снаге. Драго ми је да садашње државно и војно руководство размишља другачије и враћа нешто што се зове борбена моћ војске која има задатак одвраћања од агресије – поручио је генерал Ступар.

Некадашњи командант Приштинског корпуса, генерал-потпуковник у пензији Владимир Лазаревић тврди да је укидање ове двије јединице био дио плана бивше власти да се српска војска унизи и ослаби.

  • То је био концепт слабљења војске, њене организацијске структуре и укупне борбене спремности. Укинути те двије бригаде и свести их на ниво батаљона било је потпуно неодговорно и нестручно – закључује генерал Лазаревић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести