НОВОСТИ

Србија: Свечаности поводом обиљежавање Дана примирја

11/11/2021

Свечаним церемонијама у Београду и Битољу, Србија ће данас обиљежити Дан примирја у Првом свјетском рату током којег је изгубила 1.247.435 људи, односно 28 одсто цјелокупног становништва које је имала по попису из 1914. године, као и 60 одсто мушке популације.

 

Београд – Дан примирја, архив

 

Државна церемонија полагања вијенаца поводом обиљежавања 103 године од потписивања примирја, коју организује Одбор Владе Србије за његовање традиције ослободилачких ратова са Амбасадом Србије у Сјеверној Македонији, биће одржана на Српском војничком гробљу у Битољу.

Церемонију ће предводити државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор.

У Београду ће Дан примирја бити обиљежен полагањем вијенаца на Спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом свјетском рату на Новом гробљу.

Осим тога, церемоније поводом Дана примирја у Београду ће се одржати и на Француском војном гробљу, код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом свјетском рату и на гробљу Комонвелта.

Дан Примирја ће у српској пријестоници бити обиљежен и изложбом “Дани рамонди, васкрсавајућих драгуља Балканског полуострва” која ће, с почетком у 12.00 часова, бити отворена у Ботаничкој башти “Јевремовац”.

На изложби, која ће бити отворена до 15. новембра, посјетиоци ће моћи да се упознају са биологијом, екологијом и физиологијом наталијине рамонде и српске рамонде, а биће изложени и живи примјерци тих врста.

У знак сјећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Њемачком, у Србији и свијету обиљежава се Дан примирја.

У француском граду Компјењу, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша 11. новембра 1918. године у 11.00 часова потписано је примирје у Првом свјетском рату, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

Победу у Великом рату Србија је несразмерно скупо платила. У до тада најстрашнијем сукобу који је свијет видио, према подацима Конференције мира у Паризу 1919, Србија је изгубила 1.247.435 људи, односно 28 одсто цјелокупног становништва које је имала по попису из 1914. године, као и 60 одсто мушке популације. Од тог броја погинуло је или умрло од рана и епидемије 402.435 војника.

Дан примирја у Србији је државни празник, а свечано и на највишем нивоу се обиљежава и у земљама побједницама, попут Велике Британије, Француске, Италије, Русије, САД, Новог Зеланда и Белгије.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести