НОВОСТИ

Србију и Русију спаја заједничка историја

25/06/2021

У јуна 1941. фашистичка Немачка напала је тадашњи СССР, чиме је почео Велики Отаџбински рат у Совјетском Савезу. Дана 6. априла 1941. рат је почео у Југославији. Тако је за три мјесеца рата у Југославији одложен напад фашистичке Њемачке на СССР, с обзиром на то да нису могли све снаге да преусмјере на Исток.

Инвазија СССР-а

Инвазија СССР-а Фото: Спутник

 

„Ко зна како би се завршио рат када би фашисти напали СССР раније“, поручено је недавно са скупа у Нишу, гдје је обиљежено 80 година од почетка Великог отаџбинског рата у Совјетском Савезу.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да су Србија и Русија побједници у Другом свјетском рату.

„Поразили су нацистичкиу Њемачку, усташку Хрватску… а сви ти џелати су чинили геноцид према руском, српском и јеврејском народу“, рекао је Поповић.

„Они који су нас нападали – нацисти који су били џелати, желе нас да покажу џелатима, али историја је само једна“, додао је он. Поповић је истако да као некад, Русија и Србија ће и у будућности бити раме уз раме.

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко рекао је да постоје они који желе ревизију историје.

„Са Србијом смо били заједно током Другог свјетског рата и то је наше велико достигнуће“, рекао је рски амбасадор.

„У сваком кораку смо заједно, било да је у питању војно-техничка сарадња, привредна или економска сарадња. И ми смо спремни да пружимо помоћ и подржимо једни друге“, рекао је Боцан-Харченко.

Поред руског амбасадора и српског министра, обиљежавању су присуствовали и руководилац федералне агенције Руссотрудничество Евгеније Примаков, представници Војске Србије и Руско-српског хуманитарног центра, као и представници градске управе.

Током церемоније обиљежавања делегације су положиле вјенце на Споменик палим совјетским војницима и симболично је засађено дрвеће.

Отворена је и изложба „Непријатеља ћемо поразити. Побједа ће бити наша“ са архивским фотографијама и материјалима који свједоче о почетку Великог Отаџбинског рата, а које је обезбиједио Музеј Побједе у Москви“.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести