НОВОСТИ

Срби да заштите своју имовину у Федерацији БиХ

08/10/2021

Директор Управе Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон позвао је Србе поријеклом из Федерације БиХ да се јаве у канцеларије за правну помоћ Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове да би заштитили своју имовину у ФБиХ.

 

Арно Гујон

 

– У току је процес усклађивања земљишњих књига и катастра у цијелој ФБиХ и током тог процеса власници имовине, носиоци права могу да изгубе све што имају, а да о томе не буду чак ни обавијештени. Ако се јаве на време све то може да буде сачувано веома лако и брзо, а такође може да буде компликовано и иде судским процесом ако се пропусти прилика – рекао је Гујон новинарима на Палама.

Он је појаснио да није спорно усклађивање него начин како се то врши, а да нема обавјештавања људи, јер нико не добија лично писмо у којем пише “врши се усклађивање ваше имовине – јавите се”.

– То је урадила Република Српска која је послала писмо сваком човјеку, било да је Србин, Хрват, Бошњак ако је носилац права у Републици Српској. Очекујем од других да раде исто тако – истакао је Гујон.

Он је додао да су више од 400.000 Срба поријеклом из ФБиХ носиоци права у Федерацији, а, нажалост, не могу тамо да живе и нису обавијештени о том процесу.

Канцеларија за правну помоћ постоји у Бањалуци, Бијељини, Мркоњић Граду, Невесињу, Источном Сарајеву и Зворнику, а грађани се могу јавити у било коју подручју јединицу Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и оставити своје податке, након чега ће их контактирати правници.

Заинтересовани грађани могу да се јаве на телефон 00387 55 490 940 и имејл pravnapomoc.banjaluka@rgurs.rs.

Остале Вијести