НОВОСТИ

СРБИ МАСОВНО ОБОЛИЈЕВАЈУ ОД РАКА! Овде је НАТО бацио ТОНЕ УРАНИЈУМА

03/08/2021

У Пљачковици је некада било двадесетак кућа и око 80 душа. Сада је то село смрти.

 

Овде је НАТО бацио ТОНЕ УРАНИЈУМА

Овде је НАТО бацио ТОНЕ УРАНИЈУМА

 

Прије 20 година НАТО бомбардери по први пут гађали су брдо Пљачковица изнад Врања, које је било „легитимна“ мета с обзиром да су ту били постављени репетитори телевизијских и радио станица.

Авио бомбе пале су на свега неколико стотина метара од посљедњих кућа у Врању. У данима који су услиједили Пљачковица је још четири пута била гађана, а претпосљедњи пут и муницијом са осиромашеним уранијумом.

Снимци бомбардовања Пљачковице готово су неизоставни детаљи сваког прилога или документарног филма када се говори о агресији НАТО на СРЈ. Такође, њихова вриједност је утолико постала већа, када се сазнало да је Пљачковица гађана осиромашеним уранијумом.

На њима се виде облаци прашине, дима, земље и камења, које је ветар развејао по Врању и околини.

Честице уранијума су, претпоставља се, доспјеле у ланац исхране, те 20 година послије Врање и Пчињски округ предњаче по броју малигнитета у читавој Србији.

Даница Грујичић, чувени српски неурохирург заједно са својим тимом раније је говорила о томе како су сакупили најмање десет очигледних доказа да је НАТО током бомбардовања 1999. осиромашеним уранијумом трајно угрозио здравље грађана Србије.

Једна од тих тачака тиче се управо брда Пљачковица. Тамо пише: „Седам од осам радника водовода у Врању умрло је до данас од рака, пошто је послије бомбардовања радило на брду Пљачковица, које је гађано осиромашеним уранијумом. Осми радник се лијечи од рака”,  наводи „србијаданас“.

Иначе, у аветињско село Пљачковицу изнад Врања, гдје је током бомбардовања 1999. НАТО сручио готово 2.000 пројектила, скоро двије деценије нико не долази. Урушене куће зарасле су у коров, а километрима около нема живота.

Послије бомбардовања Пљачковице измјерено је зрачење од чак 236.000 бекерела по килограму. Ријеч је о јонизујућем зрачењу 8.000 пута већем од дозвољеног. То је и разлог због чега мјештани вјерују зашто је број обољелих од карцинома у овом крају повећан 12 пута.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести