НОВОСТИ

СРБИ НИСУ ЗАПОЧЕЛИ РАТ У САРАЈЕВУ! Међународна комисија ДОНИЈЕЛА ЗАКЉУЧКЕ: Истина излази на видjело

30/08/2021

Рат у Сарајеву није почео војним операцијама ЈНА или снага босанских Срба, већ низом атентата и барикадама за које је одговорно тадашње руководство СДА.

 

СРБИ НИСУ ЗАПОЧЕЛИ РАТ У САРАЈЕВУ!

СРБИ НИСУ ЗАПОЧЕЛИ РАТ У САРАЈЕВУ!

 

Ово је, укратко, суштина наставка обимног извјештаја независне међународне експертске комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву, којом је предсједавао чувени израелски историчар Рафаел Израели.

Извјештај на више од хиљаду страница подијељен је у седам поглавља, а у посљедњем који је објелодањен јавности анализира се почетак оружаних сукоба 1991. године, који је произвео крвави грађански рат са 100.000 убијених и више стотина протјераних на свим странама.

– Унутрашњу блокаду града поставиле су „Зелене беретке” почетком маја и тада је постало немогуће напустити град. Kривична дјела постала су широко распрострањена током априла и маја, почев од убистава српских полицајаца и војника ЈНА. Српским полицајцима, укључујући резервисте, одузето је оружје и суспендовани су на свим оперативним мисијама безбједности. Промењене су значке које су служиле за приступ зградама МУП-а, а ‘Зелене беретке’ су Србима забрањивале улазак – стоји у истраживању.

У извјештају је дата и хронологија почетка сукоба у Сарајеву.

– „Зелене беретке” су 4. и 5. априла у Полицијској станици Ново Сарајево убиле српског полицајца Перу Петровића, а на полицијској академији на Врацама убијена су два српска полицајца – Миле Лиздек (32) и Милорад Пупић (29) – пише у извјештају.

Шесточлана међународна комисија посебно је анализирала “Директиву за заштиту суверенитета и независности РБиХ” од 12. априла 1992. године, у којој је, како се наводи, “СДС, као легитимна странка, означен као непријатељ и трупе су усмерене да нападну ЈНА и регионе са Србима”.

– Војно и политички, ‘директива’ није била ништа друго до објава рата СФРЈ и њеној савезној институцији ЈНА, као и српском народу у БиХ, закључују међународни експерти, наводе „вести-он лине“.

Један од првих напада на основу ове “директиве” одиграо се 22. априла када су „Зелене беретке” напале канцеларије ЈНА на Илиџи и сједиште у Сарајеву.

– У Великом парку у Сарајеву 22. априла свирепо је убијена група од осам српских војника ЈНА. Тијела осморице војника ЈНА спаљена су у контејнерима иза зграде телевизије, а затим бачена на градску депонију – пише у извјештају.

Већ 2. маја нападнуте су и касарне ЈНА „Маршал Тито”, „Виктор Бубањ” и „Јусуф Џонлић”, а сљедећег дана је изведен напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици. У том нападу убијено је најмање 42, а рањено 73 официра, војника и цивила.

У граду било 211 логора

Независна међународна комисија је установила да је током рата у БиХ у Сарајеву убијено око 3.000 Срба. Такође, установљено је постојање 211 логора и мјеста у којима су били заточени Срби, као и 800 пријављених нестанака Срба у дијелу града под муслиманском контролом. Рафаел Израели истиче да се комисија бавила искључиво анализом докумената и да је покушала да их обједини у објективан закључак.

– Инсистирали смо да нико од чланова не уноси лична политичка виђења, већ да остану строго неутрални и коректни током цјелокупног рада комисије и писања извештаја. Мислим да смо у томе и успјели – рекао је Израели.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести