НОВОСТИ

Срби, ово добро прочитајте: Овако је краљ Александар честитао Васкрс српским војницима 1916. године

17/07/2021

Васкрс 1916. године српска војска, али и велики дио народа дочекао је далеко од отаџбине, на острву Крф у Грчкој. Управо њима је тада престолонаслиједник Александар први Карађорђевић упутио честитку поводом највећег хришћанског празника.

 

Српска војска на острву Крф у Грчкој

Српска војска на острву Крф у Грчкој

 

Острво Крф мјесецима је било дом стотинама хиљада српских војника и цивила који су, након Албанске голготе, ту превожени како би се одморили, опоравили и повратили снагу. За оне који то нису успјели, острво у Јонском мору постало је вјечно почивалиште. Онима који су смогли снаге да се опораве – привремен дом и склониште од вихора рата који је око њих бјеснио. Тако се и догодило да тог 22. априла 1916. године српски војници Ускрс прославе баш на Крфу. О њиховим сећањима на ова времена писала је Политика из 1931. године.

„Још прије зоре свршен је опход око манастира Св. Богородице који бјеше крај самог бивка. Бригадни свјештеник попа Милутин Симић из Кусатка одслужио је цјелу Ускршњу литургију и одржао војницима и официрима лијеп говор, па је пред цјелим стројем прочитана наредба Врховног Команданта за цијелу војску”.

„Са овим најљепшим хришћанским поздравом поздрављам вас драги моји јунаци, у овим необичним тешким и мучним данима, у којима дочекујемо данашњи свијетли празник Васкрсење Христа Спаситеља далеко од наше љубљене Отаџбине и од ваших милих и драгих.

Сјећајући се данас страдања и смрти Бога човека Исуса Христа и вјерујући у његово Васкрсење, који је побједио неправду, лаж, пакост и завист ондашњих власника и фарисеја и доказао да је право јаче и од силе, истина од лажи, љубав од злобе и од пакости, охрабримо се надом у Бога и његову правду и верујемо тврдо да ће ипак и наша праведна ствар побједити, да ће ускоро доћи крај патњама и искушењу, да ћемо милошћу и помоћу божијом побједити са нашим савезницима непријатеља, да ћемо у нашој милој Отаџбини наћи наше најмилије, вјерујмо јунаци да ће Србија васкрснути и бити још већа, јача и љепша но што је била. Нека се стога из наших груди не подигне ниједан уздах, нека се низ ваша опаљена лица не скотрља ниједна суза жалосница, већ нека се из ваших уста чује само чује једна чврста и одлучна реч: Борба до побједе и истраге непријатеља, борба до васкрса Србије и до ослобођења цијелог српског и југословенског народа. Као год са вјером у васкрс Христа спаситеља тако са надом у васкрс Србије, са убеђењем да ћете јунаци до посљедњег даха истрајати на најтежим дужностима које нас очекују у поновној борби, Ја вам јунаци честитам данашњи свијетли празник Христовог Васкрсења и поздрављам: Христос воскрсе моји дични јунаци. Живјела храбра српска војска”, наводи Политика.

#kraljaleksandar #ostrvokrf #albanskagolgota

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести