НОВОСТИ

Срби траже оцјену уставности назива прелаза Свилај

30/09/2021

Представници Срба у Посавском кантону припремају захтјев за оцјену уставности назива граничног прелаза Свилај, који би данас требао да буде званично отворен, јер, тврде, имају за то упориште у књигама.

 

 

Мост Свилај

 

Одборник СНСД-а у Скупштини Оџака Дамир Иветић каже да ће покренути оцјену уставности назива граничног прелаза.

– Комплетан гранични прелаз, уз терминале и остале објекте, налази се на катастарској општини Нови Град, мјесне заједнице са српском већином, и нема апсолутно никаквих додирних тачака са катастарском општином Свилај, у којој већином живе Хрвати – рекао је Иветић за Глас Српске.

Он је додао да назив моста неће оспоравати, те напоменуо да је мјесна заједница Нови Град највеће српско повратничко мјесто у Посавском кантону, гдје сада живи око 300 Срба.

– Не тражимо измјене у сржи граничног прелаза, већ допуну. Може се звати и гранични прелаз Свилај-Нови Град. У прилог нашем захтјеву иде и извод из катастра из којег се види да су комплетан терминал и пратећи објекти на катастарској општини Нови Град – навео је он.

Иветић истиче да су на те чињенице већ неколико пута упозоравали локалне власти.

– Ни овим сада не желимо да изазивамо никакав револт код других, нити да оспоравамо значај граничног прелаза, али само желимо да буде исправљена ова неправда према српском народу – рекао је Иветић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести