НОВОСТИ

Срби узнемирени, градоначелник затражио помоћ КФОРА

01/07/2021

Градоначелник општине Грачаница на Косову и Метохији Срђан Поповић рекао је Срни да је данас упутио позив команди Кфора да заштити српско становништво на подручју те локалне заједнице која покрива српска села са подручја општина Приштина, Липљан и Косово Поље због учесталих напада, инцидената и провокација.

 

Срђан Поповић

Градоначелник општине Грачаница на Косову и Метохији Срђан Поповић

 

“Посљедњи у низу је инцидент који се догодио током протекле ноћи када су непознати починиоци на билборду који се налази на локалном путу Грачаница-Лапље Село исписали Албанија УЧК“, навео је Поповић.

Поповић је рекао да је полиција самопроглашеног Косова показала сву немоћ када је ријеч о заштити Срба, њихове личне имовине, као и имовине Српске православне цркве, те да је безбједносна ситуација на подручју општине Грачаница сваким даном све лошија.

“Тражим од команде Кфора да појачају своје присуство на територији наше општине и заштити српско становништво од очигледно добро организованих криминалних и националистичких група које се слободно и без икакве контроле крећу и врше инциденте”, рекао је Поповић.

Он је упозорио да је полиција самопроглашеног Косова, Станица полиције у Грачаници чији је командир Србин, показала да није у стању да се одупре националистичким провокацијама и да није успјела да се одупре насиљу, инцидентима и нападима на Србе.

“Отуда позивамо Кфор да осигура безбједност за наше грађане”, рекао је Поповић, апелујући на грађане да остану смирени и да не насједају на провокације.

Поповић је од полиције и правосудних органа затражио да се пробуде и да раде свој посао.

Исписивање билборда на путу Грачаница-Лапље Село са натписом “Албанија УЧК” други је већи инцидент у протекла два дана, будући да су у видовданској ноћи непознати починиоци поломили и однијели заставу Српске православне цркве са главне манастирске капије у Грачаници.

Из Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије су саопштили да је исписивање графита “Албанија УЧК” на билборду са сликом манастира Грачаница на локалном путу Лапље Село-Грачаница додатно узнемирило Србе на Космету и да нема сумње да сваки овакав чин има свој потпис у Приштини из које учестало долазе поруке о својатању српске културне баштине и храмова Српске православне цркве, као и изјаве мржње и нетрпељивости.

 

Извор: Срна

Остале Вијести