НОВОСТИ

СРПСКА ВОЈСKА РАЗБИЛА ТУРСKУ – ПРВИ СУKОБ СРБА И ОСМАНЛИЈА: А он је једини Србин који је добио величанствену почаст

19/07/2021

Битка код Галипоља одиграла се 1312. године између Срба и Турака. Завршена је потпуном побједом Срба које је водио велики војвода Новак Гребострек.

 

Битка код Галипоља

Битка код Галипоља

 

Напредовањем и освајањем градова у Малој Азији Турци долазе до идеје да пређу у европски дио Византије што убрзо и учине под вођством Халил-паше. Не наишавши на отпор византијске војске Турци почињу са пљачком по Тракији, заузимајући мање градове.

 

Византијски цар Андроник II у недостатку сопствених снага се одлучује да у помоћ позове свог зета српског краља Милутина, који се одазива позиву и шаље му свог најбољег војсковођу Новака Гребострека и 2000 тешко оклопљених коњаника.

Српска коњица је брзо стигла у Тракију и затекла је Турке како опсједају Галипоље, гдје се битка и одиграла. У силном налету тешко оклопљена српска коњица разбила је турску војску веома брзо не дозволивши Турцима да побјегну на своје лађе.

Губици турске војске били су катастрофални од преко 2000 војника у животу је остало тек неколико десетина, а и сам турски војсковођа Халил-паша је изгубио живот.

Овим поразом је за неколико деценија одгођена турска инвазија на Балкан и освајање Цариграда, јер, иако је Византија била немоћна и неспремна за рат, постојала је српска држава које је у то вријеме неоспорно била најјача сила у успону.

Велики војвода Новак вјероватно је једини Србин који је доживио да му 1313. ромејски цар Андроник II Палеолог организује након побједе – тријумф у Kонстантинопољу. Овакву почаст добијале су само војсковође Рима у вријеме његове старе славе. Српски војвода дочекан је као ослободилац старих малоазијских градова Никеје, Никомедије и Брусе. Битка код Галипоља која се завршила апсолутном српском побједом разлог је зашто је војвода Новак Гребострек једина личност која се именом помиње у средњовјековним „Животима краљева и архиепископа српских“, а да није члан владарске породице Немањића.

#vojvodagrebostrek #srpskavojska #srpskaistorija

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести