НОВОСТИ

Српска обиљежила Дан погинулих и несталих

15/09/2021

Република Српска обиљежила је и Дан погинулих и несталих.

 

Дан погинулих и несталих

Дан погинулих и несталих

 

Огорчене породице поручиле су да је неприхватљиво што Српска и даље трага за 1.652 нестала лица.

Поводом 15. септембра у Бањалуци је служен парастос, а положено је и цвијеће на Новом гробљу и гробљу Свети Пантелија.

Гдје су нестали – питање је које од краја рата па до данас постављају многобројне породице, а одговора нема. Међу њима је Јована Зекић из Сребренице чији је отац нестао 9. маја 1992. године.

– Нема информација. Сад ће 30 година. Тешко је причати о томе да може да дође до тога да неко каже било шта – каже Јована.

Исту судбину дијели и Спасенија Васић, мајка несталог борца. Њен син Драженко имао је само 20 година када је нестао и од тада му се губи сваки траг.

– 1994. године је нестао и још не знамо ништа. Никад га нисмо нашли ни сахранили, како нам неће бити трешко. Никаквих информација нема све ове године – истиче Спасенија.

Неутјешне су и остале породице које трагају за 1.652 најмилијих.

Љути их и чињеница што тражење стоји у мјесту од 2008. године. У Републици Српској и овај пут понављају да је главни кривац Институт за нестала лица БиХ.

– Институт за ових 12 година је пронашао свега 265 тијела српске националности. Овако како је до сада ишло наредних 70, 80 година се не би процес завршио – наводи Вељко Лазић, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

– Ако имате у виду чињеницу да је од јануара до данас свега четири идентификована лица српске националност, и то је била идентификација лица која су раније пронађена и чији су фрагменти посмртних остатака били као НН лица у спомен костурницама или мртвачницама, онда вам је јасно да је процес у застоју – нагласио јњ Милорад Којић,  директор Републичког центра за истразивање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Управо се због наведеног тражи реорганизација или потпуно укидање Института за нестала лица БиХ.

– У нарендом периоду слиједи промјена структуре Института за нестала лица, управног и надзорног одбора, а и самих директора. Знамо да смо имали опструкције од стране господина Машовића. Амору Машовићу је истекао мандат и створени су услови за одлазак у пензију – закључио је Милош Лучић, министар за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ.

Поводом Дана погинулих и несталих у Храму Христа Спаситеља служен је парастос, након чега су чланови породица положили цвијеће на спомен – костурници на Новом гробљу и на споменику погинулим борцима на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести