НОВОСТИ

СРПСКА ПАТРИОТСКА ИМЕНА СА ДУБОКИМ ЗНАЧЕЊЕМ

27/07/2021

Најлепши избор за дјечаке и дјевојчице!

 

СРПСКА ПАТРИОТСКА ИМЕНА

СРПСКА ПАТРИОТСКА ИМЕНА

 

Велики Душко Радовић једном је рекао: „Бирајте имена за своју дјецу тако као да ће се једног дана по њима звати нека улица“.

 

Ако им дате неко од ових родољубивих српских имена, сигурно неће имати чега да се стиде!

 

Слободан/Слобода

Име настало по једном од највећих српских идеала – слободи.

 

Милица

 

Са разлогом већ деценијама једно од најраспрострањенијих имена у Србији. Једно од настаријих женских српских имена које је било распрострањено још прије кнегиње Милице, жене кнеза Лазара Хребељановића, али је захваљујући њој постало популарно. Име изведено од речи „мил, мио, мили“, рекли бисмо да значи – мила и драга.

 

Душан/Душанка

 

Име изведено од ријечи „душа“, у преносном смислу даје се дјетету да буде ведрог духа или „добар као душа“, а носио га је највећи владар Срба свих времена –цар Душан.

 

Лазар

 

Име није српско већ хебрејско, али носио га је један од највећих српских владара – кнез Лазар Хребељановић, који је предводио народ у Косовском боју.

 

Име има значење „Бог је помогао“.

 

Милош

 

Не можемо да поменемо Косовски бој, а да на листу не ставимо и Милоша Обилића, витеза који је тада убио султана Мурата. Име је домаће, а значи „из милоште рођен“, слично као и Милица, даје се дјеци да буду мила и драга.

 

Немања

 

Име познато код Срба још пре 12. вијека, а има индиција да је још прасловенско. Давало се дјеци као заштитно име, оно од кога бјеже „зле силе и бауци“. Име је први пут забиљежено у 12. вијеку када је Стефан Немања, родоначелник династије Немањића, постао рашки жупан. Зато се у Средњем вијеку давало само племићкој дјеци.

 

Стефан/Стефана

 

Име грчког поријекла, али мушку верзију носили су сви владари наше најмоћније средњовјековне династије Немањић. Име значи „онај који је крунисан“, „који је овјенчан“.

 

Јевросима

Име потиче из грчког језика и значи „срећа, радост“. Давало се дјеци чије је рођење донијело радост у кући, али и да буду срећна у животу. Тако се звала мајка Краљевића Марка, а у српској народној поезији лик мајке Јевросиме је оличење морала, правичности и хришћанских вриједности.

 

Марко

 

Иако му је већина јуначких дјела приписана заслугом народних пјесника, један од највећих јунака српске историје је Марко Краљевић (Марко Мрњавчевић), па листа не може да прође без овог имена.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести