НОВОСТИ

Српска повратничка мјеста у ФБиХ су мученичка мјеста

02/06/2021

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон истакао је да су српска повратничка мјеста у Федерацији БиХ “мученичка мјеста у правом смислу те ријечи”, те да Србија треба да покаже интересовање и солидарност са својим сународницима.

 

Арно Гујон

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон

 

“Обишао сам повратничка места, која су била потпуно напуштена 1995. године. У Босанском Грахову све куће су биле спаљене. Повратак је почео 1997. године, праћен бројним инцидентима. То су мученичка места. Изузетна је храброст људи који су смогли снаге да, када су све изгубили, све обнове и да данас живе тамо”, рекао је Гујон.

 

Говорећи о утисцима након недавног обиласка српског народа у Босанском Петровцу, Гламочу и Дрвару, Гујон је за ТВ “Хепи” рекао да тамошњи Срби имају много проблема, да је сиромаштво огромно, те да они који живе у Кантону 10 и Унско-санском кантону, имају проблема са запошљавањем.

 

“Срби који живе у кантону где су у мањини, у великом су сиромаштву, имају проблеме да се запосле. Ипак, има и младих који имају идеје и спремни су на све да остану на својим огњиштима. Код њих сам препознао исту снагу и радост живота као и код косовских Срба”, навео је Гујон.

 

Он је рекао да млади Срби у том кантону знају ко су, одакле су, коме припадају, објављено је данас на сајту Управе.

 

“Са стране Србије треба да покажемо интересовање и солидарност како би они имали жељу за останком”, истакао је он.

 

Гујон је подсјетио да Србија улаже огромна средства у реновирање школа, путева, чак и помаже буџету тих српских општина у ФБиХ, а као примјер је навео Дрвар, гђе је Србија дала 530.000 евра.

 

Он је рекао да је Управа за дијаспору и Србе у региону спремна да помогне удружењима грађана која одржавају живот и грађански дух у овим мјестима кроз пројекте које финансира сваке године.

 

“Представио сам им могућности за конкурисање како би та помоћ отишла тамо где је најпотребнија. Да покажемо на тај начин да је Србија кућа свих нас”, нагласио је Гујон.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести