НОВОСТИ

Српска принцеза са најнеобичнијим именом: Ћерка краља Милутина коју историја готово да је заборавила

21/05/2021

Српски краљ Милутин Немањић женио се чак пет пута. Бракове је, као и већина средњовјековних владара, склапао из политичких мотива. Само са петом супругом, малољетном Симонидом, није имао насљеднике. Историја памти његове потомке: српског краља Стефана III Дечанског, потом несуђеног српског краља Константина, ћерку Ану (Неду) и ћерку врло необичног имена – Царицу Немањић.

 

Царицу Немањић

Царицу Немањић

 

Царица, или Зорица како су је још звали, рођена је око 1283. године у браку српског краља Милутина и његове треће супруге Јелисавете Арпад, ћерке угарског краља Иштвана V. Иако брак са Јелисаветом није дуго потрајао, само годину дана, Милутин је Царичину мајку вратио у њену домовину Мађарску, а ћерку Царицу оставио да одраста на свом двору са браћом Стефаном и Константином.

Царицу Немањић спомиње анонимни хроничар који је 1308. године пролазио кроз Србију и оставио податке о узроцима грађанског рата између Милутина и брата Драгутина, сремског краља. Милутин је, приликом преговора са владарима Западне Европе, нудио Шарлу Валои брак између Шарла II Алансонског и своје ћерке Царице. Овај брак требало је да учврсти савез између Милутина уперен против византијског цара Андроника II.

Преговори су вођени јула 1308. године и завршени су неуспјехом. Ипак, помиње се да се Царица удавала два пута. Датум њене смрти није запамћен, као ни то да ли је имала потомке. Ипак, остаје упамћена као српска принцеза са најуникатнијим именом, које више није носила ниједна српска принцеза у историји.

Извор: Српска историја

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести