НОВОСТИ

Српска страна трага за још 1.572 особе

30/08/2021

Српска страна у Хрватској трага за још 1.572 особе, међу којим је 1.127 /72 одсто/ цивила, од којих су 442 /28 одсто/ жене, подаци су Документационо информационог центра „Веритас”.

 

Српска страна трага за још 1.572 особе

Српска страна трага за још 1.572 особе

 

У саопштењу „Веритаса” поводом Међународног дана несталих наглашено је да је највише лица нестало у посљедњој години рата, 796 или 51 одсто, и указано да се више од трећине са тог списка не налази у посљедњој Књизи несталих за подручје Хрватске коју је објавио Међународни комитет Црвеног крста /МКЦК/.

Из „Веритаса” подсјећају да је хрватској страни достављена “оперативна листа” са 635 имена лица српске националности за које њихове породице нису отвориле захтјеве за тражење код међународног или националних организација Црвеног крста, због чега према правилима МКЦК нису могли ући на званични списак несталих, који се од 2005. године почео објављивати и у књигама несталих.

У саопштењу је наведено да се Хрватска још није званично изјавила о тој листи.

Из „Веритаса” су додали да је у међувремену расвијетљена судбина више од стотину особа са “оперативне листе” тако што су идентификовани у редовној процедури или у организацији породица, а за више десетина породице су отвориле захтјеве и дале крв за ДНК, што цијелој листи додатно даје вјеродостојност.

„То је препознала и Међународна комисија за нестале особе /ИЦМП/ тако што се, осим Комисије Србије, удружења породица несталих и `Веритаса`, активно укључила у потрагу за породицама несталих особа са `оперативне листе` са циљем да `непризнати, али стварни нестанци` постану и формално признати стављањем на званичну листу несталих коју води МКЦК, али и да живи рођаци несталих дају крв за идентификацију ексхумираних посмртних остатака по ДНК методи, по којој се данас искључиво и обављају идентификације”, наведено је у саопштењу.

Из „Веритаса” подсјећају да су у посљедњих 20 година из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући ексхумације у организацији самих породица, ексхумирани посмртни остаци укупно 1.633 Срба са подручја Хрватске и некадашње Републике Српске Крајине, укључујући и оне који су са њима живјели и ратовали на њиховој страни, од којих је до сада идентификован 1.251, док још 382 чека на идентификацију.

У саопштењу је наведено да “Веритас” тренутно располаже подацима за више десетина познатих мјеста укопа са посмртним остацима више од 150 лица на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком “непознат”, који и 26 година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију.

Из „Веритаса” су поручили да породице несталих особа имају право да сазнају истину о судбини својих најмилијих, а да друштво има правну и моралну обавезу да им помогне у њиховом трагању.

„То је могуће само уз активну сарадњу породица несталих са надлежним организацијама и институцијама. Међународни дан несталих је прилика и да се јавност подсјети на патњу и бол породица несталих, али и позив породицама да изврше и своју обавезу – отворе захтјев за тражење и дају крв за ДНК, без чега нема успјешне потраге”, закључено је у саопштењу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести